Šport > Moto športi
283 ogledov

V kaotični dirki nova zmaga Verstappna, katastrofa Ferrarija

VN Kanade Profimedia
Verstappen v Kanadi do jubilejne 60. zmage.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Kanadi. Na preizkušnji v Montrealu je premagal Britanca Landa Norrisa (McLaren) in njegovega rojaka Georgea Russlla (Mercedes). Na kaotično zanimivi dirki v Kanadi, ki sta jo v precejšnji meri zaznamovala tudi nestabilno vreme in izbira pnevmatik na delno mokri stezi, je na koncu vendarle slavil svetovni prvak in vodilni v seštevku sezone.

A pot do zmage ni bila lahka, po startu z drugega startnega položaja, v sobotnih kvalifikacijah je sicer dosegel enak čas kot Russell, je dolgo vozil na drugem mestu, med preizkušnjo pa je bil na vodilnem mestu poleg Russlla tudi Norris. A v drugi polovici, ko je zaradi nekaj trčenj in izletov s steze večkrat posredoval tudi varnostni avto, je Verstappen le prišel do vodstva in ga obdržal do konca.

VN Kanade | Avtor: Profimedia Profimedia

Zmaga je njegova šesta v sezoni in jubilejna 60. v karieri, z njo pa je še povečal naskok v seštevku SP (194), saj je njegov najbližji zasledovalec Monačan Charles Leclerc (138) po izjemno slabi predstavi Ferrarija dirko končal predčasno.

Na začetku se je sicer v glavni vlogi znašel Kevin Magnussen, dirkača Haasa sta edina začela s povsem dežnimi gumami, in še na mokri stezi v štirih krogih pridobil deset mest ter se prebil do četrtega. A steza se je sušila, v ospredju pa se je razvil troboj med takrat še vodilnim Russllom, Verstappnom in Norrisom.

VN Kanade | Avtor: Profimedia Profimedia

Odločitev o zmagovalcu je pravzaprav padla v 25. krogu, ko je na stezo zapeljal varnostni avto po že drugem trčenju Logana Sargeanta. Verstappen in Russell sta ga takoj izkoristila za postanek v boksih in menjavo pnevmatik, Norris pa je bil takrat že mimo boksov in je ostal na stezi.

Nato je dogajanje spet začinilo vreme z novo ploho in nekateri dirkači so bili z neustreznimi pnevmatikami povsem nekonkurenčni. Norris je imel zadnjo priložnost, da bi prišel do vodstva, ko se je ob vračanju iz boksov znašel pred Verstappnom, toda s povsem svežimi pnevmatikami na delno mokro stezi ni mogel dovolj hitro pospešiti in Nizozemec je ostal v vodstvu.

VN Kanade | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob koncu dirke sta sledili še dve posredovanji varnostnega avtomobila, najprej po trčenju drugega Red Bulla Sergia Pereza, potem še ob srečanju Alexandra Albona z zaščitno ogrado. Verstappen zadnjih 11 krogov, ko so lahko spet vozili brez prekinitev, ni delal napak in je obdržal prvo mesto, najbolj zanimiv v tem delu je bil interni obračun med Mercedesoma, ki ga je na koncu dobil Russell pred Lewisom Hamiltonom.

Če so bili lahko pri Red Bullu, McLarnu (poleg stopničk Norrisa še peto mesto Oscarja Piastrija) in Mercedesu (prvič v sezoni so končali na stopničkah) vsaj z enim od svojih dirkačev zadovoljni, pa je bila dirka popoln polom za Ferrari. Carlos Sainz in zmagovalec Monaka Charles Leclerc sta dirko predčasno končala, potem ko so imeli pri ekipi iz Maranella kup težav, med drugim je Leclercu med postankom v boksih dirkalnik ugasnil, že sredi dirke pa ga je vodilni prehitel za krog.

Naslednja dirka bo na vrsti 23. junija v Barceloni.

 

* Izidi, 70 krogov:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                1:45:47,927
 2. Lando Norris (VBr/McLaren)                       + 3,879
 3. George Russell (VBr/Mercedes)                      4,317
 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                      4,915
 5. Oscar Piastri (Avs/McLaren)                       10,199
 6. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin)                17,510
 7. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)                   23,625
 8. Daniel Ricciardo (Avs/Racing Bulls)               28,672
 9. Pierre Gasly (Fra/Alpine)                         30,021
10. Esteban Ocon (Fra/Alpine)                         30,313
...

* SP skupno (9):
- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)        194
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)        138
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)           131
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)           108
 5. Sergio Perez (Meh/Red Bull)          107
 6. Oscar Piastri (Avs/McLaren)           81
 7. George Russell (VBr/Mercedes)         69
 8. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)         55
 9. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin)    41
10. Yuki Tsunoda (Jap/Racing Bulls)       19
...

- konstruktorji:
 1. Red Bull            301
 2. Ferrari             252
 3. McLaren             212
 4. Mercedes            124
 5. Aston Martin         58
 6. Racing Bulls         28
 7. Haas                  7
 8. Alpine                5
 9. Williams              2

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.