Šport > Moto športi
19 ogledov

Williams že 30 let ni bil tako slab

Pastor Maldonado (Williams)
1/15
Žurnal24 main
Statistika in zgodovina po kitajski VN priča, da Williams že 30 let ni imel tako slabega začetka. Dirko v Šanghaju je končalo rekordnih 23 dirkačev. 24. je odstopil zaradi "šlamparije" lastne ekipe.

Tretja najuspešnejša ekipa vseh časov (113 zmag) – Williams – ima svoj najslabši začetek v zadnjih 30 letih. Rubens Barrichello in Pastor Maldonado na prvih dveh dirkah nista videla cilja, na Kitajskem pa sta bila 13. in 18.

Novinec Maldonado tekom teh treh dirk ni bil nikoli višje od 15. mesta (pa še to le za en krog). Čeprav je pred dirko v Šanghaju veteran Barrichello napovedoval, da lahko posežejo med šest, je zdaj jasno, da so prepočasni.

Pričakovanja so bila visoka in zato bodo padale glave. "Dela nismo opravili dovolj dobro. Naredili bomo podrobno analizo in potegnili več ukrepov," je dejal tehnični direktor Sam Michael, ki ni izključil niti svojega odstopa.

Čeprav Williams zmage ne pozna od leta 2004 in naslova prvaka od leta 1997, pa se je prvič po sezoni 1979 zgodilo, da na prvih treh dirkah niso osvojili niti točke. A tisto je bil čas, ko Williams ni imel še nobene zmage.

Če bi se zgodovina lahko ponovila, Williams v teh trenutku ne bi imel nič proti. Tedaj (1979) so kar sredi sezone zamenjali dirkalnik in nato zmagali na petih od preostalih sedmih dirk. Bilo je to obdobje Claya Regazzonija.

Dovolj o Williamsu. Poigrajmo se še z drugimi številkami po VN Kitajske. Lewis Hamilton (McLaren) je s svojo 15. zmago prekinil niz štirih zmag Sebastiana Vettla (Red Bull). Britanec je zdaj 15. na večni lestvici zmagovalcev.

Dela nismo opravili dovolj dobro. Naredili bomo podrobno analizo in potegnili več ukrepov.
Sam Michael

Hamilton je tako v vsaki od svojih petih sezon dosegel vsaj eno zmago – dosežek, ki v zadnjih petih letih ni uspel nikomur drugemu. Postal je prvi dirkač, ki je kitajsko VN zmagal drugič.

McLaren se je s svojo 170. zmago najuspešnejši ekipi vseh časov, Ferrariju, približal na 45 zmag. So trenutno najbolj konstantna ekipa: vsaj en njihov dirkač je bil med točkami na zadnjih 22 dirkah.

Vettel se je z 18. najboljšim startnim položajem izenačil s Hamiltonom in legendarnima Mariom Andrettijem in Renejem Arnouxjem. Mark Webber (Red Bull) je imel drugič zapored najhitrejši krog na dirki – njegov osmi v karieri.

Čeprav so bili v Šanghaju v vodstvu Hamilton, Jenson Button (McLaren), Felipe Massa (Ferrari) in Nico Rosberg (Mercedes), pa Vettel v tej statistični kategoriji še naprej prepričljivo vodi – vodil je 127 od 170 krogov.

Vettel je v premoči, njegov ekipni kolega Webber pa letos sploh še ni vodil. V nedeljo se je prebijal iz ozadja, na prvih dveh dirkah je imel težavo z obrambo pnevmatik. Med vsemi je bil največkrat v boksih in sicer 10-krat.

Nedeljska dirka je dala še en prav poseben rekord: je dirka z največ dirkači v cilju. Končalo jo je 23 voznikov. Doslej sta rekord (22 dirkačev v cilju) držali VN Velike Britanije iz leta 1952 in VN Brazilije iz leta 2010.

In kaj lahko bi se zgodilo, da bi v Šanghaju v cilj prišli prav vsi. Edini, ki je odstopil, Jaime Alguersuari (Toro Rosso), je odstopil zaradi "šlamparije" svoje ekipe: po postanku se mu je odvila pnevmatika!?

Heikki Kovalainen (Lotus), Fernando Alonso (Ferrari), Nico Rosberg (Mercedes), Sebastian Vettel (Red Bull), Vitantonio Liuzzi (Hispania) in Paul di Resta (Force India) so na vseh treh kvalifikacijah premagali svojega ekipnega kolega. Novinec Di Resta v povprečju za neverjetnih 1,6 sekunde!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.