Šport > Nogomet
920 ogledov

Cityju grozi celo odvzem naslova angleškega prvaka

Manchester City Epa
Kazen za Manchester City bi lahko bila še višja.

Manchester City bi se znašel v velikih težavah, če bo Mednarodno športno razsodišče pritrdilo odločitvi Uefe, ki zahteva dvoletno izključitev angleškega kluba iz evropskih tekmovanj zaradi kršitev finančnega fair playja.

City bi moral plačati tudi finančno kazen v višini 30 milijonov evrov, hkrati pa bi izgubil še večje količine denarja zaradi neigranja v ligi prvakov, pod vprašajem pa bi bili tudi dosedanji dogovori s pokrovitelji. Zato bi bil vprašljiv tudi obstanek Pepa Guardiole na klopi sinjemodrega kluba, vse minuse pa bi pri Cityju najverjetneje pokrili tudi s prodajo nekaterih zvezdnikov ter zmanjševanjem plač pri ostalih igralcih.

Dokumenti, ki jih je konec prejšnjega leta objavil nemški Der Spiegel kažejo na to, da je Etihad leta 2015 za takratni sponzorski vložek, ki naj bi bil prikazan kot 67,5 milijona visok prispevek, Cityju odštel le osem milijonov funtov, preostalih 59,5 milijona pa je iz svojega žepa nadoknadil kar lastnik kluba Mansour bin Zayed Al Nahyansam. Če bo to dokazano, gre za kršitev finančnega fair playja.

Odvzem domačih lovorik?

Svojo preiskavo naj bi zdaj sprožila tudi angleška nogometna zveza. Po pisanju Daily Maila bi se lahko pri FA odločili Cityju odvzeti tudi domače naslove. Ta je štiri od skupno šestih državnih lovorik osvojil v letih 2012, 2014, 2018 in 2019.

Preiskava FA bi pokrivala obdobje od 2012 in 2016, City pa bi lahko tako ostal vsaj brez naslova iz leta 2014, če se pokažejo nepravilnosti in zavajanja pri pogodbah s pokrovitelji. Takrat je klub iz Manchestra slavil z dvema točkama pred Liverpoolom in štirimi pred Chelseajem. 

Predstavnike kluba in Uefe zdaj čakajo zaslišanja pred Mednarodnim športnim razsodiščem v Lozani. Pri Cityju nameravajo svojo plat zgodbe zagovarjati s trditvijo, da je Uefa v proces že vstopila z namenom, da obsodi klub in je tako nepošteno vodila vso preiskavo. Odvetniki kluba trdijo, da takšen namen dokazujejo številne izjave v medijih za časa procesa. Prav tako bodo trdili, da je bil pod enako preiskavo tudi PSG, ki pa jo je odnesel brez kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.