Šport > Nogomet
2013 ogledov

Francoski velikan pripeljal slovenskega trenerja, zanj plačal celo odškodnino

Luka Elsner Profimedia
Luka Elsner uradno na klopi šestkratnih francoskih prvakov.

Slovenski nogometni trener Luka Elsner je uradno prevzel vodenje francoskega Reimsa, je klub s posebnim kuharskim posnetkom potrdil na družbenih omrežjih. Enainštiridesetletnik je v zadnjih dveh letih vodil zasedbo Le Havra in jo najprej popeljal med francosko elito, minulo sezono pa jo tam tudi obdržal po končnem 15. mestu.

Po pisanju L'Equipa, na katerega se sklicuje tudi spletna stran Foot Normand, bo moral Reims za Elsnerja plačati 500.000 evrov odškodnine, saj je imel edini slovenski trener v najmočnejših petih evropskih ligah sklenjeno pogodbo z Le Havrom do konca prihodnje sezone.

Elsner je sicer kot igralec kariero začel pri francoski Nici. V Sloveniji je od leta 2004 zaigral za Domžale, kjer je kariero nogometaša po vmesnem igranju v Avstriji in Bahrajnu sklenil aprila 2012.

V trenerski karieri je najprej tri leta vodil prav Domžale in se nato v sezoni 2016/17 preselil k Olimpiji. Po neuspešnih sedmih mesecih na klopi zeleno-belih se je podal v tujino in tam vodil ciprski Pafos, belgijski Union Saint-Gilloise, francoski Amiens ter belgijska Kortrijk in Standard Liege, preden je 20. junija 2022 sedel na klop Le Havra. 

Luka Elsner | Avtor: Profimedia Profimedia

Elsner, ki se v svoji trenerski karieri lahko pohvali, da je z Le Havrom osvojil Ligue 2 ter bil izbran za menedžerja leta omenjenega tekmovanja, je kot trener vodil svoje ekipe na 378 uradnih tekmah, na katerih je vpisal 149 zmag, 108 remijev in 121 porazov.

Zdaj bo po slabem mesecu dni pogajanj Elsner le sedel na klop Reimsa. Njegovi nogometaši bodo priprave na novo sezono začeli v sredo. Odhod Elsnerja je, kot ga navaja Foot Normand, pred tem potrdil tudi predsednik Le Havra Jean-Michel Roussier. Moštvo Le Havra bo po pisanju francoskih medijev prevzel Didier Digard.

Reims, oziroma uradno Stade de Reims, sicer velja za enega najuspešnejših francoskih klubov v zgodovini, potem ko je bil šestkrat državni prvak, dvakrat zmagovalec francoskega pokala, ter petkrat zmagovalec francoskega superpokala. Odlično je nastopal tudi v evropskih tekmovanjih, kjer je v letih 1956 in 1959 proti Real Madridu izgubil v finalu evropskega pokala, danes znanega pod imenom liga prvakov.

A kljub statusu francoskega velikana je Reims v zadnjih 50 letih daleč od stare slave. Svoj zadnji državni naslov je osvojil leta 1962, mnogo let pa je celo prebil v nižjih ligah francoskega nogometa. Del francoske elite je ponovno od leta 2018, lansko sezono pa so rdeče-beli končali na devetem mestu, ko jih je vse do začetka maja vodil Belgijec Will Still, medtem ko jih je v zadnjem mesecu začasno vodil Samba Diawara.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice