Šport > Nogomet
309 ogledov

Katastrofa za proslavljenega trenerja Olimpije

Albert Riera Bordeaux Profimedia Albert Riera na klopi Bordeauxa.
Eden najbolj trofejnih klubov v državi je padel na najnižjo točko v zgodovini.

Nekdanji prvak francoske nogometne prve lige Bordeaux bo naslednjo sezono igral v tretji ligi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šestkratni francoski državni prvaki, ki jih vodi nekdanji trener ljubljanske Olimpije Albert Riera, so prejeli kazen zaradi finančne nediscipline, ki je obveljala po umiku pritožbe.

Bordeaux je zadnjega od svojih šestih prvoligaških naslovov osvojil leta 2009. Nato se je znašel v finančnih težavah, velika kriza kluba se je le še poglobila, ko ga je 9. julija kaznoval finančni nadzornik francoskega nogometa DNCG. Ustvaril je kar 40 milijonov evrov finančnih obveznosti, za njihovo pokritje pa v klubu niso našli ustreznega investitorja.

Pogovarjali so se z lastniki Liverpoola, skupino Fenway Sports Group (FSG), preden so se ameriški vlagatelji v začetku tega meseca umaknili iz pogajanj.

"Čeprav so se pogovori v zadnjih dneh znova začeli, so predstavniki FSG 22. julija povedali Bordeauxu in njihovemu večinskemu delničarju, da ne želijo več nadaljevati pogovorov kljub zagotovilom različnih zainteresiranih strani," so pri Bordeauxu zapisali v izjavi za javnost.

"Zaradi pomanjkanja novih informacij je Bordeaux umaknil pritožbo zoper odločitev finančnega nadzornika DNCG z dne 9. julija. Posledično smo pri Bordeauxu sprejeli kazen administrativnega izpada v nacionalno ligo 1 za sezono 2024/25 ter bomo morali znova predložiti svoj finančni proračun. Klub in njegovi delničarji navijačem in vsem zainteresiranim zagotavljajo željo po zaščiti interesov kluba," so dodali.

V tretji po skoraj stotih letih

Girondins de Bordeaux | Avtor: Profimedia Profimedia

Bordeaux, katerega nekdanja igralca sta bila Zinedine Zidane in Bixente Lizarazu, je leta 2022 izpadel v drugo francosko ligo, ligue 2, potem ko je končal na 20. mestu v prvi ligi. Žirondisti v tretji ligi niso igrali, odkar so v tridesetih letih prejšnjega stoletja postali profesionalci.

Klub z imenom Girondins de Bordeaux ima sicer več kot 140-letno zgodovino.

Nova sezona v nacionalni ligi se bo začela 16. avgusta, ko bo Bordeaux igral na stadionu Matmut Atlantique z zmogljivostjo 42.000 sedežev, šestem največjem stadionu v Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.