Šport > Nogomet
3490 ogledov

Lewandowski prekinil sodelovanje z velikanom

Robert Lewandowski Reševalni pas/Twitter
Lewandowski je prekinil sponzorsko pogodbo s Huaweijem.

Zvezdnik poljske nogometne reprezentance in Bayerna Münchna Robert Lewandowski je pretrgal vezi s pokroviteljem Huaweijem. Lewandowski se je za prekinitev pogodbe odločil, potem ko so se pojavile trditve, da kitajski tehnološki velikan med rusko invazijo na Ukrajino pomaga Rusiji pri varovanju mreže pred spletnimi napadi. Tako naj bi se odpovedal vsaj 5 milijonom evrov.

"Danes smo sprejeli odločitev, da prekinemo marketinško sodelovanje med Robertom Lewandowskim in blagovno znamko Huawei," je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP dejal nogometašev agent Tomasz Zawislak, ne da bi navedel razlog za prekinitev. "Zato je bilo izvajanje vseh promocijskih storitev z naše strani prekinjeno," je dodal Zawislak.

Medtem pa poljski mediji poročajo, da je odločitev povezana z nedavnim člankom v britanskem dnevniku Daily Mail, ki je obtožil kitajski Huawei, da je pomagal Rusiji varovati internet proti napadom proukrajinskih hekerjev.

Tehnološki gigant naj bi namreč po poročanju Daily Maila pomagal Vladimirju Putinu pri stabilizaciji ruske internetne mreže po nedavnih napadih hakerskih skupin s celotnega sveta. Prav tako naj bi se angleški mediji dokopali do informacije, da bo Huawei namenil svoje raziskovalne centre za usposabljanje 50.000 ruskih tehnoloških strokovnjakov.

Huawei je v zelo kratki izjavi potrdil konec partnerstva z Lewandowskim. "Huawei CBG Poljska obžaluje konec partnerstva z Robertom Lewandowskim. Cenimo leta našega sodelovanja in mu želimo veliko uspeha v prihodnosti," so zapisali pri Huaweiju v sporočilu za AFP ter navedbe Daily Maila zavrnili kot "lažne novice".

Odzvali so se tudi v slovenski podružnici in zapisali: "Novica o tem, da namerava Huawei pomagati Rusiji glede dogajanja v zvezi s kibernetskimi napadi, izhaja iz nepotrjenega vira in ne opisuje resničnega stanja."

Robert Lewandowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Lewandowski je sicer tudi javno izrazil podporo prebivalcem sosednje Ukrajine po ruski invaziji, med tekmo pa je nosil trak v ukrajinskih barvah. "Svet ne more le mirno opazovati tega, kar se tam dogaja. Upam, da bo ves svet podprl Ukrajino," je dejal najboljši igralec Fife za leti 2020 in 2021.

Prav tako je podprl tudi bojkot Poljske, ki bi morala igrati dodatne kvalifikacije za Svetovno prvenstvo proti Rusiji, ter se zavzel za izločitev ruske reprezentance in njenih klubov iz vseh tekmovanj.

"To je prava odločitev. Ne morem si predstavljati, da igram proti ruski reprezentanci, dokler je Ukrajina napadena. Ruski nogometaši in navijači niso odgovorni za vse to, toda ne smemo se pretvarjati, da se nič ne dogaja," pa je Lewandowski pokomentiral odločitev Fife, da suspendira Rusijo in njene ekipe iz vseh nogometnih tekmovanj.

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 09:04 09.marec 2022.

    in kdo v sloveniji postavlja 5G ? no če že nočemo Iskre , pa vsaj ni treba na široko odpret naše države tujcem. a ni že čist dost da imamo v državni upravi Microsoft, namesto odprto kodne programske opreme. in ...prikaži večn imamo čist dovolj kadra da ro razvija , implementira in vzdržuje..prevte nimamo ? a mačka Toma smo pa lahko izuml. ne pa da se dela za Ruse in Kitajce. dragi moji tudi to je lahko peta kolona, ko si na plačilni listi možnega agresorja.

  • Avatar Leon
    Leon 13:40 08.marec 2022.

    Pogumna in plemenita gesta . Športniki so marsikomu vzor in s takšnimi dejanji lahko doprinesejo k zmanjšanju sovražnosti med ljudmi .

Sorodne novice