Šport > Nogomet
193 ogledov

Mura v lov na ligo prvakov, Maribor in Domžale na konferenčno ligo

Nino Kouter NŠ Mura NK Domžale PLTS sobotainfo.com
S torkovimi tekmami v prvem krogu kvalifikacij se bo tudi za slovenske klube začela evropska nogometna klubska sezona.

V tem tednu bodo dejavni trije klubi. Prva pa se bo predstavila Mura, ki bo v torek gostovala pri Škendiji iz Severne Makedonije. V četrtek bosta igrala še Maribor in Domžale v prvem krogu kvalifikacij konferenčne lige.

Mura bo po osvojitvi prvega naslova v zgodovini v minuli sezoni, novo tekmovalno obdobje odprla s kvalifikacijskim obračunom prvega kroga proti Škendiji. Prva tekma bo na sporedu na stadionu Tošeta Proeskega v Skopju v torek ob 20. uri, povratna pa teden dni kasneje v Fazaneriji (20.00). Doslej se tekmeca na uradnih tekmah še nista pomerila.

Škendija je sicer v minuli sezoni četrtič osvojila naslov makedonskega prvaka. Doslej se še niso prebili v skupinski del katerega od evropskih tekmovanj, zabeležili pa so 13 zmag, sedem remijev in 17 porazov na 37 tekmah.

Mura prvič v kvalifikacijah za ligo prvakov

Mura je na drugi strani v vsej svoji zgodovini redkeje igrala v kvalifikacijah. Ima zgolj eno zmago proti Arsenalu iz Kijeva v sezoni 2012/13, zabeležila pa je še dva remija ob 12 porazih.

Muraši za sabo nimajo ravno uspešnega pripravljalnega obdobja. Dosegli so le eno zmago ob treh porazih in dveh remijih, a trener Ante Šimundža velikih popravkov v igri ni napovedal.

"Ni kaj dosti za popravljati. Treba je dobro izpeljati zaključke napadov, o čemer se pogovarjamo, ampak to ne gre kar čez noč. Dejstvo je, da smo v velikem številu prihajali do priložnosti. Popraviti bo treba miselnost, ki ne sme popustiti niti za trenutek," za spletno stran Mure opozarja 49-letni strateg.

Na pripravljalnih tekmah je Mura nazadnje izgubila proti ruskemu Rostovu s 4:0, a je Šimundža ponudil priložnost predvsem tistim, ki doslej niso igrali in igralcem na preizkušnji. Generalko pa so opravili v sredo proti Vojvodini (1:1).

Z Mariborom je Šimundža že okusil slast igranja v skupinskem delu lige prvakov (2014/15), zdaj bo skušal zgodbo ponoviti tudi z Muraši. Pot do evropske klubske elite bo zahtevna, morebitni poraz proti Škendiji pa bi Muraše vodil v drugi krog kvalifikacij novoustanovljene konferenčne lige. Tam bi jih čakal poraženec švedsko-latvijskega obračuna Malmö - Riga, tudi slednja uvodoma igrata v kvalifikacijah lige prvakov.

Če pa se Muri uspe prebiti v 2. krog kvalifikacij lige prvakov, jo tam čaka bolgarski Ludogorec ali beloruski Šahtjor Soligorsk.

Maribor proti armenskemu Urartuju

Od slovenskih klubov si je doslej le Maribor priigral nastopanje v skupinskem delu evropskih klubskih tekmovanj. V sezonah 1999/2000, 2014/15 in 2017/18 so igrali v skupinskem delu lige prvakov, v sezonah 2011/12, 2012/13 pa v evropski ligi.

Tokrat Maribor začenja lov na skupinski del še v tretjem evropskem tekmovanju - konferenčni ligi. Pot bodo začeli v prvem krogu kvalifikacij, prvi tekmec pa bo armenski Urartu. Prva tekma bo na sporedu v četrtek ob 20.45 v Ljudskem vrtu, povratna pa teden dni kasneje v Erevanu (18.00).

Z Urartujem se doslej na uradnih tekmah še niso pomerili, mariborski strateg Simon Rožman pa se bolj ukvarja z igro svojih varovancev kot s tekmecem.

"Obrisi, kako želimo delovati na igrišču, so vidni. Imamo precej dobrih zadev, se pa pojavljajo določene napake, ki se ne bi smele. Zavedamo se, da je še kar precej elementov v igri, ki jih moramo popraviti. Vsi skupaj bomo potrpežljivi na tej razvojni poti, miselnosti ne gre utrditi čez noč, a je za začetek dovolj spodbudnih spoznanj. Bliža se otvoritev sezone, iz dneva v dan smo boljše pripravljeni in verjamem v pozitiven začetek nove zgodbe," je za spletno stran kluba poudaril trener vijoličastih.

Domžalčani pa proti Luksemburžanom, Olimpija v prvem krogu prosta

Domžalčani bodo evropsko pot prav tako začeli v prvem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. Tekmec bo luksemburški Swift Hesperange, Domžalčani pa so v vlogi favorita. Prva tekma med obema nasprotnika, ki bosta prvič merila moči, bo v četrtek ob 20. uri v Domžalah. Povratna tekma bo na vrsti teden dni kasneje (20.00) v Hesperangeu.

Po zmagi proti Šibeniku na pripravljalni tekmi (2:1) je misli strnil trener Dejan Djuranović. "Zahtevnost dela ne bo več tako visoka, v ospredju bo predvsem sproščanje oziroma osvežitev ekipe. Poudarek bo na taktični pripravi za dvoboj z Luksemburžani in verjamem, da se bomo nanje dobro pripravili, ter da bomo v prihajajočih tekmah tudi uspešni," je dejal 53-letni strateg za spletno stran kluba.

Dodal je, da v primerjavi s pripravljalnimi tekmami pričakuje manj napak, predvsem izgubljenih žog, ki so vodile do prejetih zadetkov na zadnjih tekmah. Z napadom pa je zadovoljen. Na zadnjih treh tekmah so dosegli sedem golov proti Šibeniku, Tuzli (3:2) in Nefčiju (2:1) iz Bakuja, pred tem pa so zabeležili še poraz proti Rijeki (0:1) in remi proti Radomljam (1:1).

V kvalifikacijah za konferenčno ligo bo nastopila tudi ljubljanska Olimpija, a šele v drugem krogu, saj je v prvem prosta.

Na sedežu Uefe v Nyonu so sicer že izžrebali tudi pare 2. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo. Olimpija bo v 2. krogu igrala proti zmagovalcu sanmarinsko-malteškega dvoboja La Fiorita - Birkirkara. Maribor bo v primeru napredovanja igral proti švedskemu Hammarbyju, Domžale pa proti boljšemu iz finsko-ferskega obračuna Honka Espoo - NSI Runavik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.