Šport > Nogomet
319 ogledov

Novaković iskreno: "Lahko vam povem, da sem razočaran zaradi tega"

Milivoje Novaković Profimedia
Pomočnik selektorja slovenske nogometne reprezentance Milivoje Novaković je priznal, da je bil v luči dobrih predstav slovenske izbrane vrste na evropskem prvenstvu v Nemčiji negativno presenečen nad pomanjkanjem dogajanja v prestopnem roku.

Slovenska nogometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu pustila dober vtis. Mnogi reprezentanti so navdušili tuje analitike s svojimi predstavami, kar pa ni prineslo večjega učinka na prestopni tržnici. To je presenetilo tudi pomočnika selektorja Slovenije Milivoja Novakovića, ki je razočaran z izkupičkom prestopnega roka.

"Na evropskem prvenstvu smo prikazali zelo dobre partije, imamo tudi precej mlad kader, tako mi je čudno, da več igralcev ni zamenjalo klubske sredine," je v pogovoru za STA ocenil Novaković, ki v štabu selektorja Matjaža Keka skrbi za napadalce. "Lahko povem, da sem razočaran zaradi tega, ker sem bil prepričan, da bo več igralcev zamenjalo okolje in bo odšlo igrat v boljše lige."

Med odmevnejšima prestopoma po evropskem prvenstvu sta bila odhod branilca Vanje Drkušića in vezista Timija Maxa Elšnika v Crveno zvezdo. Mnogi pa so ostali v sedanjih klubih, med njimi tudi ena od svetlih točk slovenskih predstav Žan Karničnik, ki je ostal v Celju.

Tomi Horvat Saj ni res, pa je! Šport Kaj se dogaja? Težavam slovenske reprezentance ni videti konca

"Zakaj več slovenskih reprezentantov ni naredilo skoka v nove klube, mi je čudno. Sprašujem se, v kakšnih rokah so ti igralci, kdo so njihovi menedžerji," se je ob robu nedavnega sponzorskega dogodka spraševal nekdanji reprezentančni napadalec. Kot je ocenil, takšno stanje ni dobro niti za igralce niti za razvoj slovenske reprezentance, saj bi se nogometaši z igranjem v boljših klubih lahko hitreje razvijali.

"Mislim, da moramo glede tega narediti korak naprej, da bolje promoviramo naše igralce, ker potem lahko vsi pridobimo iz tega, tudi država. Glede tega se bo treba pogovoriti širše v nogometnih krogih. Morda bi rabili v Sloveniji enega človeka, enega menedžerja, ki pozna okolje in ima širino, da bi lahko naše igralce bolje prodali. Konec koncev, zakaj se igralci iz drugih reprezentanc s tega območja lahko prodajajo?"

Vprašanje glede prestopov slovenskih igralcev bo sicer ostalo aktualno ob nadaljnjih uspehih reprezentance. Ta je začela nov cikel reprezentančnih nastopov v ligi narodov z remijem z Avstrijo in zmago nad Kazahstanom. V naslednjem tednu jo čaka odmevno gostovanje na Norveškem, ki ima v svojih vrstah enega najbolj vročih igralcev ta hip Erlinga Haalanda.

Matjaž Kek Težave s poškodbami Šport Kek seznamu povabljenih igralcev dodal še eno ime

Ob tem Novaković ocenjuje vzdušje v reprezentanci kot odlično, prav tako znotraj strokovnega štaba. V njem deluje skupaj z nekdanjim reprezentančnim soigralcem Boštjanom Cesarjem kot pomočnikom in s selektorjem Kekom. Slednji je oba vodil kot reprezentanta na svetovnem prvenstvu leta 2010.

"Z Boštjanom imava nekaj let igranja v reprezentanci za sabo, tako da imamo neko spoštovanje s selektorjem. Smo tudi že prej delali skupaj in bili del njegovih prvih korakov, tako da zelo dobro funkcioniramo. Seveda se ne vedno strinjamo, kar je normalno, trmasti smo pač vsi, ker hočemo vsi zmagovati, ampak se razumemo."

V svoji vlogi veliko dela tudi z Benjaminom Šeškom. Ali je prevzel vlogo nekakšnega mentorja mladega zvezdnika? "Z vsemi napadalci se veliko pogovarjamo. Seveda se mogoče z Benijem še največ od vseh, saj tudi on veliko sprašuje. Vemo, da imava oba izkušnje iz bundeslige, tako da se tudi na ta račun malo pošaliva, saj napoveduje, da me bo presegel po številu golov v nemški ligi. Fant je na dobri poti, gre za igralca z redkim talentom."

Šeško je eden izmed igralcev, ki je svoj klubski status uredil že pred evropskim prvenstvom, ob tem pa je po oceni Novakovića storil prav, da se je odločil ostati v Leipzigu. "Jaz ga seveda vidim tudi v večjem klubu, ampak mislim, da je za trenutni njegov razvoj na pravem mestu."

Ob tem je vesel, da se je Šešku po evropskem prvenstvu, kjer ni dosegel zadetka, na zadnji tekmi s Kazahstanom strelsko odprlo in je dosegel "hat-trick". Napadalno se tako zdi, da je Slovenija trenutno v dobrem stanju, a Novaković ob tem opozarja, da se to lahko vedno hitro obrne. Zato je po njegovem mnenju izjemno pomembno, da so vsi člani reprezentance v okoljih, kjer se lahko nenehno razvijajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.