Šport > Nogomet
1307 ogledov

Obletnica: Pred devetimi leti je bil 78 minut mrtev

Fabrice Muamba tottenham pokal fa EPA
Pred devetimi leti se je končala športna pot nadarjenega mladeniča, ki pa je srečen, da je sploh živ.

Fabrice Muamba je svojo kariero začel v mlajših selekcijah londonskega Arsenala, za topničarje odigral eno tekmo v članski ekipi, nato pa po posoji v klub Birmingham City s slednjim podpisal pogodbo. Kasneje je oblekel še dres Boltona. Vseskozi je bil član mlajših angleških selekcij, za izbrano vrsto do 21 let je odigral kar 33 tekem. Nato pa je bila nogometna pot nadarjenega mladeniča v hipu prekinjena.

Muamba je 17.marca 2012, slab mesec pred svojim 24. rojstnim dnevom, zaigral na četrtfinalni tekmi FA pokala med Tottenhamom in Boltonom.  Že v prvem polčasu je obležal na zelenici stadiona White Hart Line zaradi odpovedi srca. Dramo nogometaša, ki so ga oživljali na igrišču, je spremljal poln stadion in milijoni gledalcev pred televizijskimi zasloni.

Muambo so z defibrilatorjem oživljali na zelenici, na stadionu, nato pa so ga z rešilcem prepeljali v bolnišnico. Tekma je bila prekinjena, mladega vezista sta vse do intenzivnega oddelka spremljala tudi njegov kapetan Kevin Davies in trener Boltona Owen Coyle. Srce nogometaša je prenehalo biti za neverjetnih 78 minut, nato pa se je zgodil čudež.

"Nisem si mislil, da se boš kdajkoli prebudil. Nihče ni pričakoval tega. Mrtev si bil 78 minut. Jezus! Si edinstven primer na svetu," je ob deveti obletnici dogodka zdaj v pogovoru z Muambo komentiral nekdanji zdravnik Boltona Jonathan Tobin. 

Fabrice Muamba tottenham pokal fa | Avtor: EPA EPA

Ta je na zelenici oživljal nogometaša, enako pa je storil tudi zdravnik Tottenhama Shabaaz Mughal. Med gledalci je bil tudi navijač londonskega kluba Andrew Deaner, sicer zdravnik in svetovalec pri London Chest Hospital, ki mu je uspelo prepričati varnostnika, da mu je dovolil na igrišče. S skupnimi močmi so poskrbeli za Muambo.

"Obrnili smo ga, vdihnil je, nato pa je postal neodziven. Povsem postaneš osredotočen in vse ure, ki si jih vložil v učenje, pridejo na plano," je pred časom komentiral Mughal. Muamba je dva srčna napada doživel na igrišču, nato še enega v tunelu. "Skupaj je imel kar 15 napadov, 12 od tega v reševalnem vozilu," pa je za BBC pojasnil Tobin.

Ta je zdaj (ne)srečnemu nogometašu pojasnil, kaj je razmišljal na zelenici: "Bil je tenutek, ko smo vsi skupaj skušali le ugotovit, kaj hudiča se dogaja. Zraven je bil tudi zdravnik Spursov, spogledala sva se in ... ničesar si nisva rekla, a sva razmišljala o tem, ali bova res oživljala nekoga pred 36.000 gledalci in milijonsko publiko pred ekrani. Utrnila se mi je misel, kaj se bo zgodilo, če te začneva oživljati, ti pa se zbudiš in vprašaš, kaj za vraga počneva. Nato sva se spogledala in dejala, da to morava narediti. Začela sva z oživljanjem." 

"Ko sva to počela, sva še vedno lahko slišala, kako ljudje kličejo Fabovo ime. Bila je neverjetna izkušnja. Bilo je grozljivo, če sem pošten," je še dodal Tobin.  

"Hudiča, devet let. Še vedno sem tu, še vedno te lahko nasmejim," mu je odvrnil 32-letni Muamba in dodal: "Zdaj sem se sprijaznil s tem, potreboval pa sem kar nekaj časa. Rabil sem čas, da sem dojel vso razsežnost celotne situacije. Po resnici povedano, me ne bi smelo biti več tu."

"Pogrešam nogomet, če sem pošten. Prijateljstva, vzdušje, ki ga lahko doživiš v garderobi. Mislim, da česa podobnega ni v nobenem drugem poslu," je sicer o prehitrem koncu kariere dejal Muamba.

fabrice muamba slovo bolton | Avtor: Reuters Reuters

fabrice muamba slovo bolton | Avtor: Reuters Reuters

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice