Šport > Nogomet
111 ogledov

Maribor in Olimpija z lepo prednostjo, uspešen tudi Bravo

Olimpija - Polissya
1/20
Anže Petkovšek
Tako Maribor kot Olimpija bosta na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo branila dva gola prednosti.

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo doma premagali ukrajinski Žitomir z 2:0 (0:0). Povratna tekma bo 1. avgusta v poljskih Glivicah.

Ljubljančani so s tem začeli letošnje evropsko popotovanje, saj so bili neposredno uvrščeni v drugi krog kvalifikacij za tretje najmočnejše evropsko tekmovanje. Ljubljančani so v novo sezono krenili z zmago v domačem prvenstvu, z 2:0 so doma odpravili novopečenega prvoligaša Primorje z 2:0.

Prvi tekmec v Evropi je ukrajinska Polisja iz Žitomirja, za katero je to prva uradna tekma sezone, saj prav tako ni nastopila v prvem krogu kvalifikacij, ukrajinsko prvenstvo pa se še ni začelo. Olimpija jim je tako zadala uvodni poraz z goloma Raula Florucza in Dioga Pinta.

V uvodnih minutah današnje tekme je bilo nekaj nepovezane igre na obeh straneh, tako tudi ni bilo pravih priložnosti. V prvih 15 minutah so nekoliko bolj na žogo stopili Ukrajinci, ki so pokazali več volje po zadetku.

Tudi Olimpija je počasi vse bolj prihajala pred vrata tekmeca, a do pravega zaključka Ljubljančani še lep čas niso prišli. Zeleno-beli so jalovo pobudo prevzeli v nadaljevanju polčasa, v 26. minuti je iz prostega strela precej iz desne strani Florucz prvič ogrel vratarja Jevgena Volineca.

Kaj več priložnosti v tem delu ni bilo, igra pri obeh ekipah je delovala raztrgano. Bolj so pritisnili domačini, najbolj aktiven je bil Florucz, njegovi streli so bili nekajkrat blokirani, v naročju ukrajinskega vratarja je končal tudi poskus Rede Boultama. Slednji je poskusil tudi pet minut pred odmorom, ko je z roba kazenskega prostora žogo poslal čez gol.

V začetku drugega polčasa so tudi gostje prvič preizkusili domačega vratarja Matevža Vidovška, ki je ujel strel Oleksandra Nazarenka. Kljub tem poskusu Polisje pa so bili v začetnih minutah nadaljevanja še naprej v napadu agresivnejši nogometaši Olimpije.

To pa so zeleno-beli kronali v 56. minuti. Dino Kojić je zaposlil še naprej zelo aktivnega Florucza, ta je potegnil v kazenski prostor, nato pa s strelom v oddaljeni kot Olimpijo popeljal do prednosti.

Varovanci španskega stratega Victorja Sancheza so imeli v 68. lepo priložnost za povišanje vodstva, Nemanja Motika je po tleh sprožil z leve strani, posredoval je Volinec, Boultam pa odbitka ni uspel pospraviti v mrežo. Ukrajinci so stopili višje v lovu na izenačenje, po kotu je Admir Bristić z glavo meril čez prečko. Na drugi strani je Volinec ujel strel Pedra Lucasa.

Toda volkovi so se ob tem preveč odprli, Ljubljančani pa so v sodnikovem podatku potrdili zmago po protinapadu, ob koncu katerega sta bila vpletena rezervista, Justas Lasickas je našel Dioga Pinta, ki je povišal na 2:0. Tik pred koncem je Vidovšek ukrotil še strel Caua Paixaa.

Maribor - Universitatea Craiova 2:0 (0:0)

Mariborska ekipa po izpadu v evropski ligi - v prvem krogu jo je izločil bolgarski Botev iz Plovdiva - mednarodno pot nadaljuje v konferenčni ligi. Na prvi tekmi drugega kvalifikacijskega kroga je domača ekipa, ki je večji del tekme imela igralca več na zelenici, v Ljudskem vrtu ugnala štirikratne romunske prvake. V drugem polčasu sta zadela Jan Repas in Arnel Jakupović.

Štajerci so obetavno začeli obračun. Že v 4. minuti je Žan Repas odvzel žogo tekmecu in prodrl v kazenski prostor, njegov strel z desetih metrov pa je z bravurozno obrambo zaustavil vratar Laurentiu Popescu.

Po krajšem zatišju so prvo nevarno akcijo uprizorili gosti, po predložku Nicusorja Bancuja pa je Andrej Ivan z glavo streljal mimo desne vratnice Ažbeta Juga.

Le minuto kasneje so si novo priložnost priigrali tudi gostitelji, strel Litovca Pijusa Širvysa z 20 metrov pa je zletel mimo leve vratnice romunskega gola.

V 26. minuti je ideolog mariborske igre Josip Iličić lepo podal Maksu Barišiću, nevarnost pa je v kazenskem prostoru v zadnjem hipu odklonil Bancu.

Od 31. minute naprej so Mariborčani imeli igralca več na igrišču, potem ko je Denil Maldonado - kot zadnji igralec v polju - na nedovoljen način zaustavil Etienna Beugreja, ki je na današnji tekmi nastopil kljub smrti svojega očeta. Napadalec iz Slonokoščene obale bo v domovino odpotoval v petek.

Afričan je v končnici prvega polčasa dosegel zadetek, a je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Vijoličasti so v drugem polčasu imeli terensko premoč. V 56. minuti je strel Iličića končal mimo leve vratnice Popescuja, le minuto kasneje pa je Kranjčan z lepo globinsko podajo v ogenj poslal Jana Repasa, ki je po natančnem strelu soigralce popeljal v vodstvo z 1:0.

Izbranci Anteja Šimundže so si novo priložnost priigrali v 69. minuti, po dolgi akciji in ostrem predložku Arnela Jakupovića z leve strani so Svena Šoštariča Kariča centimetri ločili od drugega gola v Ljudskem vrtu.

Pet minut kasneje je bilo vroče tudi pred domačimi vrati, po strelu z glavo Gjoka Zajkova pa je žoga zletela mimo leve vratnice Juga.

Mariborčani so tudi v zadnjem delu imeli premoč, v 88. minuti pa so podvojili prednost. Po ostrem predložku kapetana Martina Milca z desne strani je Jakupović po natančnem strelu z glavo postavil končni izid na tekmi.

Bravo - Zrinjski 1:0 (1:0)

Nogometaši Brava so z zmago začeli v prvem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. Potem ko so v Ljubljani sprva proti Connah's Quay Nomads izgubili z 0:1, so nato v Walesu slavili z 2:0 in si priigrali napredovanje. Njihov naslednji tekmec je bosanski Zrinjski iz Mostarja, ki v prvem krogu še ni rabil nastopiti, tokrat pa je moral po golu Matica Ivanška priznati premoč slovenskemu tekmecu.

Nogometaši Zrinjskega so bili več pri žogi, gostje pa so pretili predvsem iz protinapadov, ki so obetali, a ni bilo pravega zaključka. Po šibkem strelu Ivanška je Marko Marić prvič posredoval. Na drugi strani je žoga zletela mimo vrat po poskusu Antonia Ivančića, nenatančen je bil tudi Matija Malekinušić.

Domači so bili zelo blizu zadetka v 15. minuti, Bravo je pustil veliko prostora Mariu Ćužu, a je ta stresel le vratnico. Ljubljančani so to kaznovali že v naslednjem napadu, žogo je pred gol poslal Gašper Jovan, po nekaj dotikih v kazenskem prostoru pa jo je v mrežo potisnil Ivanšek.

Zrinjski ni dolgo potreboval, da je znova zapretil, Matija Orbanić je posredoval ob strelu Ćuža, nenatančno je meril Josip Ćorluka. Bravo je imel v 26. minuti novo lepo priložnost, a tokrat po predložku Martina Pečarja Ivanšek žoge ni dobro zadel. Po predložku s prostega strela je Miguel Rodrigues z glavo meril previsoko.

V 42. minuti so imeli domači nogometaši novo priložnost za izenačujoči zadetek, predložek Ćorluke je zaključil Tomislav Kiš, a je Slovence reševal Orbanić. Do konca polčasa je zasedba Aleša Arnola zadržala minimalno prednost.

Drugi polčas so odločneje začeli domačini, ki so krenili po izenačenje. A čeprav so žogo držali v posesti, in to še bolj kot v prvem polčasu, si bistvenih priložnosti niso ustvarili. Pravzaprav si v tem delu ne eni in drugi niso pripravili kaj konkretnega.

Z vidika priložnosti je drugi polčas mineval precej mirneje. Zrinjski je pritiskal, manjkal je zaključni strel in Bravo se je dobro branil.

Vse do konca dvoboja si nogometaši iz Mostarja niso pripravili omembe vredne akcije, morda z izjemo strela Hrvoje Barišića z razdalje in z glavo Ivana Posavca, tudi Bravo na drugi strani ni bil nevaren in obveljal je zadetek za zmago Ivanška iz prvega polčasa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.