Šport > Nogomet
133 ogledov

Olimpija gladko do zmenka z Rijeko, Maribor trpel do konca

Olimpija - Sheriff Anže Petkovšek
Olimpija se je po drugi zmagi nad Šerifom iz Tiraspola zlahka uvrstila v zadnji krog kvalifikacij konferenčne lige. Mariborčani so po streljanju 11-metrovk izločili Vojvodino. V vratih vijoličastega kluba se je izkazal Ažbe Jug.

Nogometaši Olimpije so na povratni tekmi 3. kroga v gosteh premagali Šerif Tiraspol z 1:0 (0:0). Ljubljančani, ki so prvi obračun dobili s 3:0, so se tako prebili v zadnji kvalifikacijski krog tega tekmovanja. V njem se bodo merili z Rijeko.

Ljubljanska zasedba je v Moldavijo potovala z izvrstno popotnico v obliki treh zadetkov prednosti. Čeprav so v taboru slovenskega predstavnika kljub visoki prednosti ostali previdni v napovedih, pa se je tako kot v Stožicah pokazalo, da je bil strah odveč. Olimpija je brez težav preskočila novo evropsko oviro, naslednja pa bo Rijeka z Dejanom Petrovičem, ki je izpadla v kvalifikacijah evropske lige proti Elfsborgu.

Uvod tekme je minil v igri brez priložnosti, čeprav Olimpiji ni bilo treba napadati, pa je v 13. minuti Jorge Silva presenetil Roka Jureškina, ob njem pa je v bitki za žogo v kazenskem prostoru ljubljanski nogometaš padel. Sodniki so pregledali posnetek, a na koncu dosodili zgolj kot.

Moldavci si v tem obdobju kljub visokemu zaostanku niso znali priigrati kakšne resnejše akcije, Olimpija je brez težav preprečevala vsako namero znova precej anemičnih domačinov. Polčas se je tako glede na prikazano povsem pričakovano končal brez zadetkov. Je pa moral strateg gostov Victor Sanchez že pred koncem prvega polčasa poseči po menjavi, mladega Dina Kojića je zaradi poškodbe zamenjal Nemanja Motika.

Tudi uvod drugega polčasa ni ponudil nič bolj dinamične predstave, nevarnega strela enih ali drugih še kar ni bilo. V 64. minuti je sicer pred vrati z drsečim startom moral posredovati Marcel Ratnik, a tudi takrat ni bilo posebne drame. Šele v 68. minuti so domači izpeljali resno akcijo in prišli do odprtega strela z dobrih desetih metrov, vendar je Moussa Kyabou meril preveč po sredini.

V 80. minuti je prvič resno zagrozila tudi Olimpija, od daleč je poskusil David Sualehe, vendar se je izkazal domači vratar, v 84. je Ivan Durdov preveč okleval s strelom, malce zatem pa je Nemanja Motika priigral enajstmetrovko, ki jo je v 87. minuti tudi sam uspešno izvedel za 1:0. Že v 90. minuti pa je najprej Vidovšek izvrstno reagiral po strelu Petra Adema iz bližine, slednji pa je nato zadel še prečko.

* Arena Šerif, sodniki: Mariani, Bindoni, Tegoni (vsi Italija).
* Strelec: 0:1 Ne. Motika (87./11 m).
* Šerif Tiraspol: Celeadnic, Jureškin, Behiratche, Boakye, Despotovski, Yade (od 88. Mbekeli), Mija, Kyabou (od 88. Riak), Fernandes (od 78. Ademo), Badolo, Akanbi (od 69. Allach).
* Olimpija: Vidovšek, Sualehe, Muhamedbegović, Ratnik, Silva (od 85. Lasickas), Agba, Doffo, Boultam (od 74. Pinto), Kojić (od 45. Ne. Motika), Florucz (od 74. Brest), Lucas (od 74. Durdov).
* Rumeni kartoni: Kyabou, Mija, Ademo.
* Rdeči karton: /.

Maribor napredoval po strelih z bele pike

Nogometaši Maribora so se uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za konferenčno ligo. Potem ko so na prvi tekmi v štajerski prestolnici zmagali z 2:1, so si na povratni v Vojvodini napredovanje zagotovili šele po streljanju enajstmetrovk.

Redni del tekme se je končal z 1:0 za domače, junak po 120 minutah igre pa je postal vratar Ažbe Jug, ki je ubranil dva strela z enajstih metrov.

Maribor bo v četrtem krogu igral s švedskim Djurgardnom. Prva tekma bo 22. avgusta na Švedskem, povratna pa 29. avgusta v Ljudskem vrtu.

 | Avtor: NK Maribor/Twitter NK Maribor/Twitter
Prvi polčas se ni odvil po mariborskih željah. Zasedba Anteja Šimundže je sicer hrabro odprla tekmo, imela na začetku več posesti žoge, bolj nevarni pa so bili domači nogometaši. V 16. minuti so zadeli prečko, v 26. pa so povedli z 1:0.

Mariborski obrambni igralec Pijus Širvys iz Litve je bil za kanček nenatančen pri postavljanju zanke za prepovedan položaj, domači branilec Djordje Crnomarković, nekdanji igralec ljubljanske Olimpije, pa je žogo z glavo poslal v mrežo. Sodniška naveza s Portugalske je najprej dosodila prepovedan položaj, po ogledu video posnetka pa je zadetek priznala.

To je močno razbesnelo stratega Šimundžo, ki je zaradi protesta videl rdeči karton, povrh vsega pa se je nekaj minut kasneje poškodoval prvi zvezdnik Maribora Josip Iličić in moral zapustiti zelenico v Bački Topoli.

Maribor je imel najlepšo priložnost v drugem polčasu že po 15 sekundah igre. Hilal Soudani je s približno šestih metrov streljal mimo gola.

V nadaljevanju so Štajerci igrali nepovezano, premalo zbrano in brez pravih idej v napadu, tako da so se srečno izvlekli v podaljšek, saj je imela Vojvodina kar nekaj lepih priložnosti, vključno z eno v zaključku tekme, ki jo je mariborska obramba rešila v zadnjem hipu.

Tudi v polurnem podaljšku so bili gostitelji podjetnejši, a rezultat se ni spremenil, tako da je odločitev o udeležencu playoffa padla z malega belega kroga na enajstih metrih od gola.

V prvih dveh serijah so bili strelci zanesljivi, nato pa je Jug ubranil strela Lazarja Nikolića ter Mihaila Ivanovića, Blaž Vrhovec pa je poskrbel za slavje Maribora.

* Stadion TSC Arena, sodniki: Correia, Maia, Dias (vsi Portugalska).
* Strelec: 1:0 Crnomarković (26.).
* Vojvodina: Carević, Butean, Sichenje, Crnomarković, Lucas Barros, Savičević, U. Nikolić (od 97. Veličković, od 120. Djordjević), Petrović, Dele (od 66. L. Nikolić), Ivanović, Zady.
* Maribor: Jug, Širvys, Vidmar, Karič, Milec, Ž. Repas (od 105. Vrhovec), J. Repas, Barišić (od 64. Borys), Iličić (od 35. Jakupović, od 91. Mbina), Božić (od 64. Bourles), Beugre (od 46. Soudani).
* Rumeni kartoni: Crnomarković, Zady, Petrović; Barišić, Beugre, Borys, Ž. Repas, Vrhovec, Milec.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.