Šport > Nogomet
70 ogledov

Olimpiji gre še naprej kot po maslu, Maribor se je rešil v 97. minuti

Olimpija - Sheriff
1/26
Anže Petkovšek
Nogometaši Olimpije so na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo premagali Šerif Tiraspol s 3:0 (1:0). Maribor je po hudem boju ugnal Vojvodino z 2:1 (0:0), odločilni zadetek je sedmi minuti dodatka dosegel Hilal Soudani.

Ljubljanski ekipi gre na začetku sezone 2024/25 vse kot po maslu. Izbranci Victorja Sancheza so dobili še šesto uradno tekmo. Z njo so si postavili dobre temelje za povratno tekmo, v primeru uspeha bodo v naslednjem krogu igrali proti poražencu dvoboja Elfsborg - Rijeka.

Olimpija je dobro začela tekmo, imela terensko pobudo, v osmi minuti pa zapravila lepo priložnost, ko je do strela v osrčju kazenskega prostora prišel Dino Kojić, vendar meril preveč po sredini.

Blizu zadetku je bil v 27. minuti Ahmet Muhamedbegović, ko se je odločil za strel s 25 metrov in zadel vratnico. Olimpija je bila sicer še naprej boljši tekmec, moldavska ekipa, v njeni začetni postavi sicer ni bilo niti enega Moldavca, pa ni resneje ogrozila Matevža Vidovška.

Olimpija - Sheriff Pedro Lucas | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zato pa je ljubljanska znova zagrozila v sodniškem dodatku prvega polčasa. Kojić je prodrl v kazenski prostor, tam ga je spotaknil Matheus Lins, tako da je sodnik pokazal na belo piko. Za strel z nje se je odločil Pedro Lucas in žogo poslal pod prečko za zasluženo vodstvo z 1:0.

V uvodu drugega polčasa ni bilo posebej razburljivih dogodkov, je pa v 59. minuti gostujoča obramba dobro posredovala po nevarnem strelu Jorgeja Silve z desne strani kazenskega prostora. Nevarno je bilo tudi v 63. minuti, vendar je tudi Kojić zgrešil z desne strani kazenskega prostora.

Dve minuti pozneje pa je ljubljanska zasedba le podvojila prednost, v protinapadu je Lucas na koncu lepo oddal žogo za hrbet Šerifove obrambe do Agustina Doffa, slednji pa je nato stekel do roba kazenskega prostora in zadel za 2:0.

Ob čisto nenevarnih gostih je bilo v 84. minuti že povsem zasluženih 3:0 za domačo ekipo, strelec je bil David Sualehe, ki je streljal z zunanjim delom čevlja z roba kazenskega prostora.

* Stadion Stožice, sodniki: Fotias, Meintanas, Nikolakakis (vsi Grčija).
* Strelci: 1:0 Lucas (45+4.), 2:0 Doffo (65.), 3:0 Sualehe (84.).
* Olimpija: Vidovšek, Sualehe, Muhamedbegović, Ratnik, Silva, Agba, Doffo, Ne. Motika (od 90+2. Lasickas), Kojić (od 83. Thalisson), Boultam (od 83. Brest), Lucas (od 70. Durdov).
* Šerif: Al-Tumi, Jureškin, Lins (od 78. Akanbi), Behiratche, Pata, Kyabou, Boakye, Yade, Ademo (od 78. Badolo), Fernandes, Mbekeli (od 57. Allach).
* Rumena kartona: Muhamedbegović; Lins.
* Rdeči karton: /.

Soudani v izdihljajih priigral prednost Mariboru

Izbranci Anteja Šimundže so pred domačimi gledalci zapravili priložnost, da bi se še z boljšo popotnico odpravili na povratni obračun. Pri vodstvu z 1:0 so imeli zadnjih 20 minut še igralca več, a so si privoščili napako, tako da so Vojvodini omogočili izenačenje. Hilal Soudani pa je v izdihljajih tekme vendarle poskrbel za rahlo prednost Maribora. Štajerci bodo v primeru uspeha v zadnjem kvalifikacijskem krogu igrali proti zmagovalcu dvoboja med finskim Ilvesom in švedskim Djurgardnom, prvi obračun se je končal z 1:1.

Mariborčani so v prvem polčasu bili bolj ali manj enakovreden boj z gosti iz Novega Sada. Ti so sicer prvi na tekmi streljali, ko je v sedmi minuti poskusil Njegoš Petrović z 20 metrov, zatem je dvakrat zapovrstjo neuspešno streljal Maks Barišić, obakrat je bil na mestu vratar gostov Lazar Carević.

Sledilo je obdobje brez posebnih priložnosti na eni ali drugi strani, je pa v 40. minuti najprej zgrešil Josip Iličić, v 45. pa je preslabotno z roba kazenskega prostora streljal Marko Božić.

V 50. minuti je Iličić izvedel prosti strel z dobrih 20 metrov, vendar je meril malce previsoko, v 58. minuti pa je tudi poskrbel za vodstvo. Po prekršku nad Božićem je sodnik pokazal na belo piko, Iličić se je odločil za strel, ki pa mu ga je Carević obranil, vendar je bil izkušeni Jojo nato prvi pri odbiti žogi in jo poslal v mrežo.

Vojvodina je bila blizu izenačenju v 66. minuti, ko je Petrović z 18 metrov zadel prečko mariborskih vrat, tri minute pozneje pa je srbski klub na zelenici ostal le z deseterico, saj je Slobodan Medojević dobil rdeči karton zaradi prekrška nad Janom Repasom.

Iličić bi lahko že v 73. minuti unovčil številčno prednost, vendar je le za malce zgrešil cilj, potem ko se je lepo otresel svojega čuvaja. Soudani v 75. minuti prav tako ni premagal Carevića po Iličićevi podaji.

Namesto povišanja vodstva pa je sledilo izenačenje. V 77. minuti je Caleb Zady Sery namreč zadel malce z leve strani kazenskega prostora ob bližnji vratnici. Vojvodina je bila blizu novemu zadetku še v 96. minuti, vendar na srečo Mariborčanov ni bilo nobenega od gostov pred vrati po podaji v sredino.

Zato pa je v naslednji minuti Maribor le prišel do zasluženega zmagovitega zadetka, ko je po podaji z desne strani z glavo zadel Soudani.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 6850, sodniki: Stefanski, Golis, Obukowicz (vsi Poljska).
* Strelci: 1:0 Iličić (58.), 1:1 Zady Sery (77.), 2:1 Soudani (90+7.).
* Maribor: Jug, Širvys, Vidmar, Šoštarič Karič, Milec (od 78. Sikošek), J. Repas, Ž. Repas (od 87. Borys), Božić (od 87. Bourles), Iličić, Barišić (od 66. Soudani), Beugre (od 66. Jakupović)
* Vojvodina: Carević, Butean, Sichenje, Crnomarković, Lucas Barros, Petrović, Poletanović (od 50. Medojević), Savićević (od 89. Nikolić), Radulović (od 34. Ivanović), Yusuf, Zady Sery.
* Rumeni kartoni: Širvys; Butean, Savićević, Yusuf.
* Rdeči karton: Medojević (69.).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.