Šport > Nogomet
385 ogledov

Razkroj nekdanje velesile ali kako so Brazilci izgubili nogometni primat

Epa
Nekoč ena najdominantnejših nogometnih reprezentanc na svetu zadnja leta preživlja težke čase. Razlogov za to je več, med glavne pa sodijo mehaničen stil igre, porast nogometnega elitizma in izginjanje uličnih igrišč.

Če so Brazilci nekoč veljali za nesporne virtuoze nogometne igre, pa so se stvari v zadnjem času precej spremenile. Brazilci so zadnji naslov svetovnega prvaka osvojili leta 2002, prav tako pa vse od leta 2007, ko je zlato žogo prejel Kaka, noben brazilski nogometaš ni dobil omenjene nagrade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razlogi za brazilski nogometni upad so precej kompleksni, a kot glavni trije se izpostavljajo predvsem izginjanje uličnih igrišč, preveč mehanični stil igre in vse težja dostopnost nogometa za nižje sloje prebivalstva.

Nekoč so se na uličnih igriščih kalili mojstri, kot so Romario, Rivelino in Zico. Toda danes je tega menda precej manj. "Skorajda ni več moč slišati, da bi žoga razbila kakšno okno," je za AFP potarnal amaterski nogometaš Lauro Nascimento. Slednji skupaj s svojimi prijatelji plačuje 140 evrov mesečne najemnine, da lahko igrajo nogomet na degradiranem zemljišču. Toda takšen znesek je za številne delavske družine težko dosegljiv.

Brazilija | Avtor: Epa Epa
Območja, na katerih so se nekoč otroci podili za žogo, danes predstavljajo izjemno priložnost za vlaganje v nepremičnine, kar otrokom močno oži prostor za brezskrbno igro z žogo. Dostop do igrišč je tako močno odvisen od šol, šol socialnih programov in nogometnih akademij, za katere je študija iz leta 2021 pokazala, da je samo ena od petih za otroke brezplačna.

To posledično pomeni, da se nogomet igra na bolj sintetičnih igriščih, na katerih se tehnika obvladovanja žoge razvija slabše kot nekoč na grobih in skalnatih igriščih. Takšna igrišča so v zadnjih letih precej spremenila slog igre brazilskih nogometašev. "Naš nogomet je nekoč bil poln radosti, a v zadnjih letih je postal precej mehaničen. Mislim, da smo izgubili precej kreativnosti, ki smo jo nekoč imeli," je za AFP dejal trener mladinskih selekcij pri klubu Flamengo Victor Hugo da Silva.

Kot večini otrok po svetu tudi nadobudnim Brazilcem težave povzroča sedeči način življenja in odvisnost od zaslonov. V Braziliji je več mobilnih telefonov kot ljudi, poleg tega pa ima kar ena tretjina otrok in mladostnikov med petim in devetnajstim letom težave s prekomerno telesno težo.

Brazilija sicer še vedno velja za največjega izvoznika nogometašev, a je bilo zanje po podatkih Mednarodne nogometne zveze (Fifa) lansko leto plačanih 870,8 milijona evrov odškodnin, kar je za 20 odstotkov manj kot leta 2018.

 | Avtor: Epa Epa

Brazilski klubski nogomet tako podobno kot v Evropi postaja vedno bolj domena bogatih ljudi, med katere spada tudi predsednica kluba Palmeiras Leila Pereira. Omenjeni klub je v letih 2020 in 2021 dvakrat zaporedoma osvojil pokal libertadores, pri čemer svojim igralcem ponuja izjemno razkošne plače, a na drugi strani posledično tudi dražje vstopnice, kar jezi številne navijače, ki si jih ne morejo privoščiti.

Ob dejstvu, da se reprezentanca v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2026 nahaja šele na šestem mestu, ki kot zadnje neposredno vodi na mundial, se nad brazilskim nogometom zgrinjajo res črni oblaki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.