Šport > Nogomet
1277 ogledov

Rdeči vrag žrtev sistematičnega uničenja: "Želeli so me zlomiti!"

wilfried zaha Epa
Zadnjega nogometaša, ki ga je na Old Trafford pripeljal sloviti Sir Alex Ferguson, na Manchester vežejo grenki spomini.

Napadalca Slonkoščene obale Wilfrieda Zahaja je med zimskim prestopnim roko sezone 2012/2013 kupil Manchester United, a se je sanjska priložnostna papirju hitro sprevrgla v nočno moro. Zaha je bil zadnja okrepitev slovitega škotskega stratega Sira Alexa Fergusona, ki se je na mestu trenerja Manchester Uniteda obdržal več kot četrt stoletja (1986-2013).

sir alex ferguson | Avtor: EPA EPA

Zaha je bil od podpisu z rdečimi vragi član Crystal Palacea, kjer je kot posojeni nogometaš igral do konca sezone. Njegova selitev na Old Trafford je sovpadala s Fergusonovo upokojitvjo, zato je bil kot novopečeni rdeči vrag prepuščen v roke nasledniku Davidu Moyesu. 

Moyes v Zahaju ni videl takšnega potenciala kot njegov predhodnik, zato ga je ga že po polovici sezone posodil Cardiff Cityju, ki ga je takrat vodil aktualni trener Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjær. V sezoni 2014/2015 se je Zaha spet znašel v južnem Londonu, kjer je kot posojeni nogometša Uniteda odigral še eno sezono za nekdanji klub.

Dve leti po prestopu se je uradno vrnil h Crystal Palaceu, s katerim je podpisal pet in polletno pogodbo. V znanem okolju je znova zgradil porušeni ugled in se uveljavil kot eden najboljših igralcev moštva. Njegove delnice so poskočile in danes se za ponovo povezuje z odmevno selitvijo.

Njegove ambicije sehajo zelo visoko, navdih pa črpa iz slabe izkušnje, pri čemer s prstom brezkompromisno pokaže na Moyesa.

david moyes | Avtor: Epa Epa
"On in njegovo osebje so me poskušali zlomiti na vse možne načine. Uničiti mojo kariero brez razloga," je nekdanjega trenerja, Fergusonovega "izbranca", ki se je na Old Traffordu obdržal le eno sezono, napadel 26-letnik. "To je bilo življenjska priložnosi. Igrati za Manchester United. Niti sanjati si nisem upal o tem, potem pa so tako ravnali z menoj. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi pokazal, kaj znam," je dodal.

A so nogometne sposobnosti ostale v senci malenkosti, saj naj bi Moyesa motilo, kakšen avto vozi in kako se oblači. Močno so ga prizadele neresnične govorice, da je spal z Moyesovo hčerko in da ne igra zato, ker ima težave z disciplino. Klub teh govoric ni demantiral, kar ga je povsem zlomilo. Na treningih je bil tarča miselnih igric, saj naj bi mu člani strokovnega štaba posredovali nasprotujoče si informacije. Samozavest se je sesula v prah.

"Ko sem izpadel iz ekipe za ligo prvakov in je v igro poslal Adnana Januzaja, ki še nikoli ni igral za prvo moštvo, sem vedel, da se tukaj skriva nekaj več kot samo nogomet. Ko ne gre več za nogomet, ostaneš brez moči," je pojasnil. Ob vrnitvi v Cardiff ni bil nogometaš, ki je odšel pred nekaj meseci "Bil sem senca Wilfrieda Zahaja," je dodal.

wilfried zaha | Avtor: Epa Epa

Moyesa je kmalu nasledil Louis van Gaal, a s Zahajeva situacija ni bistveno spremenila. O njegovi usodi naj bi odločal eden izmed treningov, po katerem mu je Wayne Rooney dejal: "Ti si bil najboljši."

louis van gaal | Avtor: EPA EPA
"Nato sem ze estal z Van Gaalom in pomočnikom (Ryanom Giggsom, op. a.) in dejala sta mi: 'Preprosto nisi dovolj dober.' Odvrnil sem: 'Ok, potem bi šel na posojo.'," se spominja nogometaš. Njegovi želji sta ustregla in prepustila Palaceu. "Najbolj me boli, da nisem dobil prave priložnost, obenem pa so mi očitali, da sem pogorel. Ko gledam Kylian Mbappeja, Ousmaneja Dembeleja in podobne igralce, si upam trditi, da se lahko primerjam z njimi, vendar nikoli nisem dobil prave priložnosti," je prepričan.

Izkušnja ga je zaznamovala kot nogometaša in človeka. "Mentalno sem bolje pripravljen za soočanje z izzivi. Bil sem majhna riba v velikem akvariju. Nihče ni verjel vame. Zgradil sem samozaupšanje. Izkušnja mi je dala veliko in dokazal sem, da lahko verjame vase. Dokler trdo in predano delam, me nič ne more ustavivi na poti do uresničitve mojih cilje," je sklenil Zaha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice