Šport > Nogomet
393 ogledov

"S prepričanjem, da se bo kaj vprašalo tudi Slovenijo"

Matjaž Kek Profimedia
Kek si na EP želi peljati fizično dobro pripravljeno vrsto.

Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju začela priprave na zanjo najpomembnejši turnir v zadnjih 14 letih. Selektor Matjaž Kek bo na Gorenjskem pilil pripravljenost svojih izbrancev za evropsko prvenstvo, ki se bo v Nemčiji začelo 14. junija. 

"Zelo vesel sem, da smo na EP, da je nogomet spet ena od tem športnih uspehov. Pričakovanja so taka, da se najprej dobro pripravimo in gremo v Nemčijo s prepričanjem, da se bo v skupini kaj vprašalo tudi Slovenijo," je na druženju z novinarji ob zboru reprezentance dejal Kek.

Ta je pred dnevi objavil seznam 30 igralcev, ki ga bo do polnoči 7. junija moral skrajšati na 26. Širši seznam je pojasnil tudi s tem, da imajo v nekaterih državah nogometaši še klubske obveznosti, iz slovenske vrste so to Nino Žugelj na Norveškem, David Brekalo v ZDA in Žan Celar v Švici, tako da na te tri bržčas ne bo mogel računati na prvi od dveh junijskih pripravljalnih tekem. Slovenija se bo 4. merila z Armenijo, 8. pa z Bolgarijo, obakrat v Stožicah.

Kot je še razkril, jim kar nekaj vprašanj še zastavlja poškodba Sandija Lovrića, medtem ko so drugi bolj ali manj nared, čeprav bodo še previdni pri doziranju naporov pri Petru Stojanoviću in Jaki Bijolu.

Jaka Bijol | Avtor: Profimedia Profimedia

"Res je stresno to, da moraš na koncu nekomu reči, da ga ne boš vzel s sabo na EP. Ampak upam, da bo to vseeno moja odločitev in ne odločitev zaradi poškodb," je dejal selektor in zanikal kakršna koli namigovanja, da so nekateri na seznamu in pripravah zaradi starih zaslug.

"Moje prepričanje je, da je treba gledati skozi prizmo ekipnega učinka in ne skozi enega igralca, pa kakršno koli ime že to je. Vsak si bo mesto moral zaslužiti," pravi Kek. Ponovil pa je še, da si Slovenija ne more privoščiti, da bi se komurkoli, ki si želi igrati, odrekla.

Povedal je tudi, da je logično, da obstaja določena hierarhija, ker so si nekateri nosilci to priigrali na igrišču, ter da je standardizacija ekipe pomenila tudi več avtomatizmov, kar se pozna na kakovosti igre. "Danska, Srbija in Anglija (tekmeci v skupini na EP; op. STA) so ekipe, proti katerim si ne smemo dovoliti, da bi bili videti tako kot proti Malti (2:2 na prijateljski tekmi marca; op. STA)."

Tudi zato ga na treningih zanima predvsem to, da bo Slovenija tekaško na najvišji možni ravni. "Če imamo težave s fizično pripravljenostjo, bodo hitro problemi. Upam, da se fantje tega zavedajo. Na Brdu se zagotovo ne bodo le sprehajali."

Dodal je, da ima Slovenija še mlado ogrodje ekipe, ampak mladi, atraktivni, napadalni - to pozabite, pravi. "Zanima me rezultat in kako bomo videti. Pragmatičnost pa je ena velikih kakovosti naše vrste."

To bo tudi v Nemčiji spremljalo veliko slovenskih navijačev. Kek pravi, da to ni še nobena potrditev dela. "Vesel bom, če bodo imeli navijači tudi v Nemčiji razlog za zadovoljstvo."

Širši seznam reprezentance Slovenije:

  • vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Apoel), Igor Vekić (Vejle), Matevž Vidovšek (Olimpija)
  • obrambni igralci: Jure Balkovec (Alanyaspor), Jaka Bijol (Udinese), Miha Blažič (Lech Poznanj), David Brekalo (Orlando City), Vanja Drkušić (Soči), Erik Janža (Gornik Zabrze), Žan Karničnik (Celje), Petar Stojanović (Empoli), Žan Zaletel (Viborg)
  • vezisti: Timi Max Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda-Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Tomi Horvat (Sturm), Jasmin Kurtić (Südtirol), Sandi Lovrić (Udinese), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Miha Zajc (Fenerbahče), Adrian Zeljković (Spartak Trnava), Nino Žugelj (Bodo/Glimt), Josip Iličić (Maribor)
  • napadalci: Žan Celar (Lugano), Jan Mlakar (Pisa), Benjamin Šeško (Leipzig), Andraž Šporar (Panathinaikos), Žan Vipotnik (Bordeaux), Luka Zahović (Pogon Szczecin).
Komentarjev 1
  • Ender3 21:02 29.maj 2024.

    Saj bodo psihično hitro na psu..

Sorodne novice