Šport > Nogomet
64 ogledov

Samomor načrtoval tri mesece

clarke carlisle Profimedias
Nekdanji angleški nogometaš Clarke Carlisle je spregovoril o težavah, ki so ga prignale do tega, da je decembra lani poskušal storiti samomor.

Nekdanji vidni član angleškega nogometa in bivši predsednik Združenja profesionalnih angleških nogometašev (PFA) si je decembra lani poskušal vzeti življenje in stopil pred drveči tovornjak.

Carlisle je nesrečo preživel in s pomočjo zdravniške stroke začel novo poglavje v svojem življenju. Utrpel je hude poškodbe kolena in notranjih organov, njegovo telo pa občasno še vedno izloča delce razbitega vetrobranskega stekla. ''Zdravniki pravijo, da se bo to nadaljevalo še nekaj let,'' je povedal.

''Ko sem igral nogomet, so mi naredili rekonstrukcijo desnega kolena, a tole je bolečine v kolenu poneslo v neslutene razsežnosti,'' je dodal Carlisle, ki se že dlje časa bojuje z depresijo. Bolezen ga je gnala v samomor, saj je bil prepričan, da bo ženi in trem otrokom tako lažje. ''To je bilo najbolj travmatično obdobje mojega in ženinega življenja. Oba morava mariskaj predelati, psihološko in čustveno. Upam, da nama bo čas narazen pomagal pri tem,'' je dodal nekdanji nogometaš.

Carlisle se zaveda svoje sreče, čeprav priznava, da želja po smrti sprva ni izginila. ''V psihiatrični bolnišnici sem preživel šest tednov. To mi je spremenilo življenje. Bil sem na močnih zdravilih in skoraj dva tedna sem si želel, da bi umrl,'' je povedal angleški branilec, ki je samomor načrtoval četrtino koledarskega leta. ''Tri mesece sem načrtoval popoln samomor. Vsi v sobi so mi kimali 'vem, kako je','' je o pozitivnih učinkih terapije povedal nekdanji nogometaš Blackpoola, QPR, Leeds Uniteda, Watforda in Burnleyja.

Voznik tovornjaka zavrnil srečanje

''Spoznal sem, da moja dejanja niso bila dobra zame. Počutim se krivega in osramočenega, da sem tako ravnal. Ponovno moram vzpostaviti odnose. Težko je, če si z nekom poročen osem let. Težko je, če si 35 let nekomu sin, 35 let nekomu brat. Sliši se sebično, ampak moram se posvetiti sebi. Obenem pa je moje ravnanje altruistično, saj v nasprotnem primeru ne morem biti oče ali predsednik dobrodelne organizacije,'' se zaveda 35-letnik, ki načrtuje ustanovitev fundacije Clarke Carlisle Foundation.

Po nesreči je poskušal stopiti v stik z voznikom tovornjaka, a zaman. ''Noče se srečati z mano in to spoštujem. Povzročil sem mu hudo travmo,'' priznava Carlisle.

Posledice prometne nesreče ga bodo spremljale do konca življenja, a nogometaš je vesel druge priložnosti. ''Vsak jutro se zahvalim bogu. Jezi me, da obstaja bolezen, ki ti tako zamegli razum. Imam tri čudovite otroke, za katere je vredno živeti, a morate razumeti, da sem v času pred poskusom samomora odločitev racionaliziral kot pravilno,'' je dodal Anglež.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 20:07 25.marec 2015.

    Če se ne motim, je pri ljudeh na Zahodu samomor pogostejši kot pri opicah. Kako ne bi bil, saj živimo v bolani družbi...