Šport > Nogomet
14770 ogledov

Slovo legendarnega nogometaša, ki je spisal zgodovino

Salif Keita Profimedia
Umrl je prvi afriški nogometaš leta.

Pri 76 letih je v soboto v Bamaku umrl nekdanji malijski nogometaš Salif Keita. Leta 1970 se je zapisal v nogometne anale, ko je postal prvi nogometaš v zgodovini, ki je prejel takrat na novo ustanovljeno nagrado za najboljšega afriškega nogometaša.

Keita je največji pečat pustil pri francoskem Saint-Etiennu med letoma 1967 in 1972. S tem klubom je trikrat osvojil naslov prvaka. Kariero je začel v domačem Real Bamaku, nato pa v domovini zastopal še barve Stade Maliena.

Salif Keita | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dokazovanju pri Saint-Etiennu, za katerega je na 149 ligaških tekmah dosegel 125 golov, je izvrstni napadalec igral še za Marseille, Valencio, Sporting iz Lizbone, kariero pa je končal v New Englandu v ZDA.

Skupaj je na 434 tekmah v karieri dosegel 261 golov. Za reprezentanco Malija je med letoma 1963 in 1972 zbral 28 nastopov in dosegel 13 golov. V nacionalnem dresu je sicer debitiral pri vsega 16 letih.

Leta 1996 je prejel red za zasluge Mednarodne nogometne zveze Fife. S tem nazivom se lahko pohvali le še 30 nogometašev. Afriška nogometna konfederacija ga je izbrala za enega izmed 200 najboljših afriških nogometašev vseh časov.

Po končani nogometni karieri je med letoma 2005 in 2005 opravljal vlogo predsednika malijske nogometne zveze.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.