Šport > Nogomet
22 ogledov

Srce se mu je ustavilo, a je preživel

Slabi dve leti po tragični smrti Sevillinega nogometaša Antonia Puerte je smrt z Žurnal24 main
Le nekaj sekund je belgijskega nogometaša Anthonyja Van Looja ločilo od tega, da se v črni knjigi nogometnih smrti pridruži Marcu Vivienu Foeju, Antoniu Puerti in drugim. Rešitev: defibrilator.

Na tekmi belgijske lige med Roeselarejem in Antwerpom je tekla 44. minuta. Dvajsetletni Anthony Van Loo je z glavo odbil žogo in se počasi bližal črti za avt, okoli njega ni bilo nikogar. In nato se je zgodilo – podobno kot pred njim preminuli nogometaši se je nenadoma zgrudil in se začel nenadzorovano tresti. Igralci, sodnik in drugi so mu takoj priskočili na pomoč, ki pa na koncu sploh ni bila potrebna. Okrog 15. sekunde v spodnjem videu bodite pozorni, kako se telo nogometaša nenadoma zdrzne – v pogon je namreč skočil že vgrajen defibrilator (spodbujevalnik srčnega utripa).

Za kaj gre? Van Looju so že pred enim letom odkrili srčno bolezen, a mu vseeno dovolili nadaljevati kariero, saj si je dal vgraditi defibrilator, ki mu je na koncu tudi rešil življenje. Eden izmed zdravnikov je kasneje dejal: "Bil je trenutek panike, a naprava mu je rešila življenje." Tovrstne defibrilatorje pacientom vgradijo blizu srca, da bi preprečili morebitno nevaren pojav aritmije. Programirani so tako, da z elektrošoki znova vzpostavijo normalen srčni ritem. Po nekaj trenutkih panike je Van Loo vstal in odpeljali so ga v bolnišnico, kjer trenutno okreva, podrobnejše informacije pa še niso na voljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.