Šport > Nogomet
4 ogledov

Tako slavijo Egipčani

1/10
Žurnal24 main
Egipt je ubranil naslov afriškega prvaka. V finalu afriškega prvenstva v Angoli je v Luandi premagal Gano z 1:0 (0:0). Več o prešernem slavju egiptovskih navijačev si oglejte v galeriji.

Afriško prvenstvo je v zadnjih letih povsem v znamenju Egipta. "Faraoni" so namreč že tretjič zapored in skupno sedmič postali prvaki črne celine. Do zmage so prišli s svojo značilno igro. Za razliko od mnogih tekmecev v Afriki so Egipčani potrpežljivi in nič drugače ni bilo niti danes v finalu.

Ko je kazalo, da so Ganci - mimogrede so z drugim mestom lahko upravičeno zadovoljni, saj so v Angolo prišli s precej pomlajeno ekipo - bližje zadetku, so Egipčani dočakali svojo priložnost in iz protinapada zabili zmagoviti gol. Tako so še na 19. tekmi afriških prvenstev zapored ostali nepremagani. Ganci so na drugi strani še četrtič v zgodovini postali podprvaki.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prvi polčas finalne tekme ni postregel s prav veliko razburljivimi trenutki. Egipt je imel več časa žogo v svojih nogah, jo skrbno držal, vendar mu kljub temu ni uspelo resneje ogroziti Richarda Kingsona v ganskih vratih. Še več, edini strel proti vratom je sprožil Mohamed Zidan, a še po tem poskusu je žoga zletela mimo. Na drugi strani niso bili Ganci nič bolj konkretni. V 14., 19. in 24. minuti so se njihovi nogometaši odločili za strele od daleč, vendar so bili vsi po vrsti nenevarni.

Podobno je bilo v drugem polčasu, s to razliko, da so pobudo vse bolj prevzemali Ganci. Ti so bili nevarni predvsem prek Asamoaha Gyana, ki je v 62. minuti zadel zunanji del mreže, v 74. je meril previsoko, v 79. minuti pa mu je prosti strel z 28 metrov obranil egiptovski vratar Essam El-Hadary. Ko je glede na potek tekme že vse kazalo, da bodo finale odločili podaljški ali celo kazenski streli, pa je Egipt udaril.

Bolje rečeno "joker" Hassana Shehate, Mohamed Nagy Gedo, s petimi goli tudi prvi strelec prvenstva. V protinapadu v 85. minuti sta si Zidan in Gedo izmenjala dvojno podajo, napadalec kluba Al-Ittihad Al-Sakndary pa je z lepim diagonalnim strelom matiral Kingsona v ganskih vratih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.