Šport > Nogomet
4619 ogledov

Po 23 sekundah je Skomina pokazal na belo točko, odločitev padla v 87. minuti

Liverpool Epa
Za evropski naslov sta se udarila Liverpool in Tottenham. Prvi je že šestič v zgodovini kluba osvojil evropski naslov.

Liverpool je pred tekmo proti tekmecem iz Premier League veljal za favorita, saj je v tej sezoni dobil oba medsebojna obračuna, prav tako pa je doslej že petkrat osvojil evropski naslov. Tottenham je zadnjo lovoriko sicer osvojil v sezoni 2007/08, ko je dobil angleški ligaški pokal, ki pa ga na Otoku niti ne cenijo preveč. V najmočnejši angleški ligi je nazadnje slavil leta 1961, v FA pokalu pa 1991.

Tudi Liverpool sicer na najprestižnejši angleški lovoriki čaka že precej časa, nazadnje je bil leta 2006 uspešen v FA pokalu, državno prvenstvo pa je osvojil pred 29 leti (1990). V Evropi je bil najboljši v letih 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1983/84 in 2004/05, v minuli sezoni pa je v finalu klonil proti madridskemu Realu.

Prav Madrid je bil tokrat prizorišče finala, tekmo je sicer gostil novi stadion Atletica Wanda Metropolitano. Dvoboj se je sicer začel z minuto molka zaradi smrti nekdanjega zvezdnika, Seville, Arsenala, Reala in Atletica Joseja Antonia Reyesa, ki je na dan finala izgubil življenje v prometni nesreči. Namesto minute molka se je sicer na stadionu zaslišala minuta aplavza za španskega nogometaša.

Jose Antonio Reyes Podrobnosti Šport Zvezdnik Arsenala, Reala, Atletica in Seville v smrt pri 200 km/h

Nato pa se je hitro zaiskrilo. Že v prvem napadu na tekmi je v svojem kazenskem prostoru z roko zaigral Moussa Sissoko, Damir Skomina pa je po 23 sekundah že pokazal na belo točko. Zagotovo odločitev, ki bo razdelila nogometne navdušence. VAR ni prinesel spremembe, Mohamed Salah pa je Liverpool zanesljivo popeljal v vodstvo s strelom po sredini vrat. 

Henderson Salah Liverpool Tottenham Liga prvakov finale | Avtor: Epa Epa

V naslednjih minutah so bili Londončani več pri žogi, a nevarnejše akcije niso izpeljali. Liverpool se je zadovoljl z vodstvom in čakal na napake nasprotnikov. V 17. minuti je od daleč močno ustrelil Trent Alexander-Arnold, žoga pa je švignila kakšen meter mimo Tottenhamovih vrat.

Spurs z žogo, a brez pravih strelov

Tekmo z malo priložnostmi je nato popestrila navijačica, ki ji je uspelo priteči do sredine igrišča, nato pa so jo z igrišča odpeljali varnostniki. Do polovice polčasa je dvakrat poizkusil sicer Salah, a se je ob njegovem prvem strelu po bloku žoga odbila v kot, po drugem pa je Egipčan okroglo usnje poslal celo v avt.

V 34. minuti je Liverpoolovi obrambi za trenutek pobegnil Dele Alli, a je njegova podaja v sredino kazenskega prostora naletela na blok in končalo se je le s kotom, ki pa prav tako ni prinesel nič posebnega. Posest žoge je bila 65:35 v korist Tottenhama.

V zaključku 38. minute je pod prečko z nekaj več kot 20 metrov sprožil Škot Andrew Robertson, a je vratar Londončanov Hugo Lloris žogo preusmeril nad svoj gol. Po kotu je do strela prišel še Salah, a je bil znova zelo nenatančen. V 42. minuti so si Liverpoolčani priigrali še dva kota, a tudi ta nista prinesla nevarnosti.

Že v sodnikovem dodatku prvega polčasa je do dobrega položaja za strel prišel Christian Eriksen, a je Liverpoolov čuvaj mreže Allison Becker ostal brez posla. Strel Danca je namreč poletel previsoko. V prvih 45 minutah Tottenham ni uspel usmeriti strela na gol tekmeca, Liverpool dva - enajstmetrovka Salaha in poizkus Robertsona.

Zgodba se je nadaljevala v uvodnih minutah drugega dela. Londončani so bili več pri žogi, a so ostajali brez pravih strelov. V 54. minuti je Salah streljal v šestnajstercu tekmeca, a je bil njegov strel blokiran, enako pa se je na drugi strani pripetilo ob poizkusu Allija.

Mohamed Salah | Avtor: Epa Epa

V 58. minuti je po kotu z glavo streljal Jan Vertonghen, a tudi on previsoko. Osem minut kasneje je v igro vstopil junak Tottenhama iz polfinalnega obračuna Lucas Moura, ki je Ajax pokopal s tremi zadetki.

Tekma se je naposled nekoliko razživela. V 69. minuti je bil Liverpool blizu povišanja vodstva. Po samostojnem in dolgem prodoru Sadia Maneja je Salah odložil žogo na nogo rezervistu Jamesu Milnerju. Ta je udaril s 15 metrov, žoga pa je za las poletela ob narobni strani vratnice.

Allison skril ključe do svojih vrat ...

Na drugi strani je Tottenham pletel po kazenskem prostoru Liverpoola, a še enkrat ostal brez zaključnega strela, Reds pa so zamudili kaj več ob podaji Salaha proti Maneju. Alli je naposled le meril proti golu Allisona, a je njegov 'lob' brazilski vratar zlahka ujel, v 75. minuti pa je znova izjemni Virgil van Dijk v zadnjem hipu izbil žogo z noge Son Heung-mina.

V 79. minuti je po predložku z desne strani na šestih metrih najvišje skočil Alli, a še enkrat je okroglo usnje poletelo preko prečke. Nato pa se je v naslednji minuti Allison moral dvakrat izkazati. Najprej ga je z močnim strelom od daleč ogrozil Son, Brazilec je žogo uspel odbiti na svojo desno stran, po odboju pa je do strela prišel še Moura, a je bil njegov rojak znova na pravem mestu.

V 84. minuti so Londončani dobili prosti strel na levi strani šestnajsterca. Skomina se je celo posvetoval, ali je bil prekršek storjen v kazenskem prostoru, a temu ni bilo tako. Eriksen je nevarno nameril v dolgi kot, a je Allison še enkrat rešil svoje moštvo. Po kotu je bil tih pred golom v prepovedanem položaju Alli.

... nato odločitev

Zamujeno so Londončani kmalu obžalovali. Po kotu je skušal do žoge priti van Dijk, a se je ta srečno odbila do Joela Matipa, ki jo je podal belgijskemu napadalcu Divocku Origiju. Rezervist, ki je bil najzaslužnejši tudi za izločitev Barcelone v polfinalu, je ostal sam na desetih metrih in natančno zadel dolgi kot Tottenhamovega gola za 2:0.

Divock Origi | Avtor: Epa Epa

V sodnikovem dodatku je Allison nato zaustavil še dva nevarna poizkusa Londončanov.

Liga prvakov, finale:

Tottenham : Liverpool  0:2 (0:1)
Salah 2./11-m, Origi 87.

Liverpool | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.