Šport > Nogomet
60 ogledov

Tragedija na Hillsboroughu še skeli

Hillsborough ostaja v spominu Liverpoolovih navijačev. (Foto: EPA)
1/2
EPA
Danes mineva točno 22 let od največje tragedije v zgodovini Liverpoola. Na stadionu Hillsborough v Sheffieldu je na srečanju proti Nottingham Forest umrlo 96 njihovih navijačev.
Opozarjali že leto pred tragedijo
L'pool in Nottingham sta se v polfinalu pokala FA na Hillsboroughu pomerila že leto pred nesrečo (z 2:1 je zmagal Liverpool) in že takrat so se navijači rdečih pritoževali nad razmerami na stadionu, a so vse pritožbe (na žalost) naletele na gluha ušesa.

V mestu Beatlov je 15. april dan za žalovanje. Navijači Liverpoola se na ta dan vsako leto zberejo na Anfieldu in se poklonijo svojim sorodnikom in prijateljem, ki so leta 1989 tragično preminili na stadionu Hillsborough v Sheffieldu. Tragedija se je zgodil v polfinalu pokala FA na srečanju med redsi in Nottingham Forestom, življenje pa je izgubilo 96 navijačev Liverpoola. Tragedija pa navijače enega najtrofejnejših angleških klubov vseh časov skeli še danes.

Vse skupaj se je začelo že pred začetkom srečanja, saj se je pred vhodom na tribuno (Leppings Lane), ki je bila namenjena navijačem Liverpoola, zbralo več kot 5.000 gorečih navijačev, tako da se je pred vrtljivimi vrati hitro nabrala velika gneča. Varnostniki in policisti so v strahu pred tragedijo odprli dodatna vrata in s tem na tribunu spustili tudi veliko navijačev brez vstopnic. Tako se je na tribuni v trenutku znašlo preveliko število navijačev. Številni so ostali brez zraka, saj je bil pritisk od zadaj preprosto prevelik. Nekateri so se rešili s skokom na igrišče, sodnik pa je srečanje prekinil po le šestih minutah igre. Skupno je umrlo 94 ljudi (dva sta za posledicami umrla kasneje), ranjenih pa je bilo več kot 700 ljudi!

Po tragediji so angleške oblasti Petru Taylorju zaupale nalogo, da preišče vzroke za nesrečo. Slednji je med drugim prišel do ugotovitve, da je bilo na stadionu premalo vrtljivih vrat in varnostnikov ter policistov. Na podlagi tako imenovanega Taylorjevega poročila so pri angleški nogometni zvezi izluščili dva poglavitna sklepa: na stadionu so predlagali le še sedišča (danes je to pravilo) in odstranitev visokih ograj pred igriščem.

Gerrard izgubil bratranca
Zdajšnji kapetan Liverpoola Steven Gerrard še posebej čustveno doživlja 15. april in spomin na tragedijo na Hillsboroughu, saj je takrat izgubil bratranca. "Ta datum za Liverpoolove privržence ni dan za nogomet, temveč dan, ko se spomnijo na tragedijo in so v mislih s tistimi, ki so takrat umrli."

Tragedija na stadionu Hillsborough je v veliki meri spremenila angleški nogomet in predvsem poskrbela, da so na Otoku od tistega nesrečnega dne tej problematiki namenili veliko večjo pozornost. Vse skupaj pa je pripeljalo do tega, da se danes v Angliji igra eno najboljših prvenstev na svetu, kjer so navijači varni bolj kot v domačem naslonjaču.

Heysl štiri leta prej
Navijači Liverpoola so bili vpleteni tudi v tragedijo leta 1985. Na stadionu Heysl v Belgiji sta se v finalu Pokala državnih zmagovalcev pomerila Liverpool in Juventus. Uro pred tekmo so "navijači" redsov prebili ograjo, ki jih je ločila od privržencev "stare dame". Slednji so se ob pohodu huliganov umikali k steni, ki se je porušila in ob tem pokopala 39 navijačev, še 600 pa jih je bilo ranjenih. Uefa je takrat vse angleške klube kaznovala s pet letno prepovedjo nastopanja v evropskih tekmovanjih.

Preostali dogodki na današnji dan:


15. 4. 1964 – Sloviti britanski nogometaš George Best je na srečanju proti Walesu (3:2) debitiral za Severno Irsko.

15. 4. 1991 – Magic Johnson je dosegel mejo 10.000 podaj in s tem prehitel Oscarja Robertsona. Johnsona je kasneje presegl John Stockton.

15. 4. 1993 – V finalu evropskega klupskega prvenstva v košarki v Atenah je francoski CSP Limoges premagal Benetton iz Trevisa z 59:55 (22:28). Tekmo je 16 sekund pred koncem tekme odločil zdajšnji trener Union Olimpije JureZdovc, ki je po prekršku metal dva prosta meta in oba zadel ter postavil končni rezultat 59:55 (22:28).

15. 4. 2000 – Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je nekdanjega belgijskega kolesarja Eddyja Merckxa razglasila za "kolesarja stoletja". Merckx je petkrat zmagal na francoskem Touru. Med leti 1969 in 1972 je zmagal štirikrat zapored.

15. 4. 2001 – Nemški dirkač Ralf Schumacher (Williams-BMW), mlajši brat legendarnega Michaela, je na VN San Marina v Imoli dosegel prvo zmago v svoji karieri.

15. 4. 2009 – Sloviti ameriški boksar mehiškega rodu Oscar De La Hoya je v dvorani Staples Center v Los Angelesu pri 36 letih končal aktivno poklicno kariero. "Zlati dečko" se je v izjemno bogati poklicni karieri desetkrat veselil naslovov svetovnega prvaka v šestih različnih verzijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.