Šport > Nogomet
721 ogledov

Uefa svari pred hudimi posledicami za britanski nogomet

Teodore Teodoridis Epa Teodore Teodoridis (levo) in Aleksander Čeferin.
Evropska nogometna zveza (Uefa) je britansko vlado posvarila pred posledicami pretiranega vmešavanja politike v šport.

Po poročanju britanskega časnika Times je generalni sekretar Evropske nogometne zveze Uefe Teodore Teodoridis posvaril britansko vlado pred resnimi posledicami v zvezi z načrti o uvedbi neodvisnega nogometnega regulatorja (IFR) v angleškem profesionalnem nogometu, poročanje britanskega tiska povzemata nemška dpa in portal The Athletic.

Britanski premier Keir Starmer nadaljuje z načrti za vzpostavitev neodvisnega nogometnega regulatorja za angleške profesionalne moške lige, tri leta po tem, ko je to predlagala nekdanja konservativna vlada.

V britanski vladi namreč menijo, da bo neodvisno nadzorno telo, regulator je bil letos predstavljen v parlamentu, "ščitil klube" z "zagotavljanjem njihove finančne vzdržnosti".

To telo bo imelo pooblastila za preprečevanje odcepitvenih tekmovanj, kot je bil denimo za zdaj propadel projekt evropske super lige.

Z zakonom predlagajo tudi uvedbo novega testa primernosti potencialnih lastnikov klubov, preden bi jim dovolili prevzem kluba ter zadrževanje pooblastil glede finančne razdelitve med najelitnejšo premier league in angleško nogometno ligo EFL.

Vendar Uefa vztraja, da mora angleški nogomet upravljati angleška nogometna zveza FA. Pri Uefi so izrazili zaskrbljenost, da bi neodvisni regulator lahko povzročil "vmešavanje vlade" v šport.

Skladno s tem je Teodoridis v pismu britanski ministrici, pristojni za šport, Lise Nandy, zahteval, da ne sme biti "nobenega vmešavanja vlade v delovanje nogometa".

Teodore Teodoridis | Avtor: Epa Epa

Po navedbah Timesa, ki je podatke pridobil iz kopije pisma, je visoki uradnik evropske nogometne federacije opozoril na prevelika pooblastila regulativnega organa za spremljanje klubov v najvišjih angleških ligah.

Kritiziral je tudi zamisel, da bi oblast lahko preglasila angleške profesionalne lige pri razdeljevanju televizijskega denarja.

Teodoridis je opozoril, da obstajajo "posebna pravila", katerih namen je preprečiti vmešavanje države, kar je varovalka, s katero zagotavljajo avtonomijo športa in poštenost športnega tekmovanja.

Končna sankcija za neupoštevanje pravil bi bila "izključitev angleške zveze iz Uefe in angleških klubov iz vseh evropskih tekmovanj".

V najslabšem primeru se Anglija ne bi mogla udeležiti naslednjega domačega evropskega prvenstva, ki ga bodo od 9. junija do 9. julija 2028 v Angliji izpeljali skupaj s Škotsko, Irsko, Severno Irsko in Walesom.

Teodoridis je ministrico opozoril, da je "nujno zaščititi in ohraniti neodvisnost FA".

"Medtem ko je prvotni namen IFR nadzirati dolgoročno finančno vzdržnost klubov, vedno obstaja tveganje, da lahko IFR, ko bo ustanovljen, razširi svoj mandat izven teh področij."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.