Šport > Nogomet
312 ogledov

Za Španijo zaigral 16-letnik in tudi dosegel gol

Lamine Yamal Profimedia
Yamal s 16 leti najmlajši članski nogometni reprezentant Španije.

Lamine Yamal je s 16 leti in 57 dnevi starosti postal najmlajši članski nogometni reprezentant Španije, za reprezentanco je zaigral na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti Gruziji. S tem je prehitel klubskega kolega iz Barcelone Gavija, ki je za državno reprezentanci prvič zaigral leta 2021, ko je napolnil 17 let in 62 dni starosti.

Yamal je v igro prišel v 43. minuti tekme, ko je Španija že vodila s 4:0, zamenjal je poškodovanega Danija Olma, sicer soigralca Benjamina Šeška pri RB Leipzigu. Prav Olmo je podal za drugi gol Slovenca v zadnjem krogu nemškega prvenstva.

Yamal se je tokrat v 74. minuti tekme tudi vpisal med strelce, poskrbel je za končni izid 7:1, in tako postal tudi najmlajši nogometaš z golom za rdečo furijo.

Krilni igralec je pred tem že postal najmlajši član Barcelone, ki je zaigral v španski La ligi, aprila letos je igral prvo tekmo, ko je imel 15 let in devet mesecev v dvoboju proti Realu Betisu. Skupno je doslej zbral pet tekem v dresu katalonskega velikana, v svojo statistiko je  vpisal že dve asistenci.

V Evropi so le štirje nogometaši zaigrali prej za svoje reprezentance. Rekord drži sedanji član Arsenala Martin Ødegaard, ki je svoj prvi nastop za Norveško zbral pri 15 letih in 254 dneh. Na drugem mestu je Turek Enes Sali (15 let, 266 dni), tretji pa Vincent Thill iz Luksemburga (16 let, 51 dni). 

V slovenski reprezentanci je bil ob svojem debiju najmlajši Šeško (18 let in 1 dan), ki je v četrtek proti Severni Irski ob zmagi s 4:2 dosegel svoj sedmi zadetek za izbrano vrsto.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.