Šport
2515 ogledov

Nor preobrat na najdaljšem dvoboju v zgodovini turnirja

Dan Evans Profimedia
Britanski tenisač je z izjemnim preobratom dvoboj prvega kroga na OP ZDA razvlekel na rekordnih pet ur in 35 minut.

Britanski teniški veteran Dan Evans (34) je v prvem krogu zadnjega grand slama sezone OP ZDA po neverjetnem preobratu premagal Rusa Karena Hačanova, 23. nosilca turnirja, s 6-7(6), 7-6(2), 7-6(4), 4-6, 6-4.

Kazalec se je po zadnji odigrani točki maratonskega obračuna ustavil pri petih urah in 35 minutah, kar je najdaljši dvoboj v zgodovini OP ZDA. 

Evans in Hačanov sta s tem zrušila 32 let star rekord Stefana Edberga in Michaela Changa, ki sta se leta 1992 v polfinalu merila pet ur in 26 minut. Zmagal je Edberg s 6-7(3), 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-4.

Gledalci so se proti koncu sinočnjega obračuna zgrinjali na prenatrpane tribune igrišča 6 v teniškem kompleksu Flushing Meadows v New Yorku, kjer se je pisala športna zgodovina. Razposajena publika, ki je bila na trenutke bolj naklonjena britanskemu tenisaču, je bila za svojo potrpežljivost nagrajena tudi z redko videnim preobratom. 

Dan Evans | Avtor: Profimedia Profimedia
Po polovici petega niza je kazalo na gladko zmago Hačanova, ki je pobegnil na 4:0 in imel v peti igri kar štiri priložnosti za odvzem servisa. Evans se ni predal in nekako izvlekel servisno igro, nato pa v nadaljevanju trikrat odvzel začetni udarec prej dominantnemu Rusu in s kar šestimi zaporednimi osvojenimi igrami dvoboj odločil v svojo korist.

"Dol, dolg dvoboj. Velika bitka. Mislim, da sem večino dvoboja igral dober tenis. Fizično sem trpel, a enako velja zanj. Na koncu je bilo samo še vprašanje, kdo bo zdržal dlje," je povedal Evans, ki kljub visokemu zaostanku ni izgubil upanja za preobrat. "V bistvu sem bil kar vztrajen, šel sem korak za korakom. Noge so me bolele ob vsaki točki. Dobro mi je šlo na returnu, kar mi je dalo upanje. Kot otroke nas učijo, da se moramo boriti do konca. To je pravilo številka ena. To sem upošteval skozi celotno kariero. Tokrat se mi je obrestovalo."

"Ko si tako utrujen, hitro postaneš nezbran. Tudi meni se je zgodilo, toda boril sem se naprej. Moji udarci niso bili nič posebnega. Morda je bilo tako videti, toda proti koncu dvoboja je slabo pokrival igrišče. Ko imaš veliko prostora, je lažje dosegati neubranljive udarce," je povedal Britanec.

Dan Evans | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsak izmed petih nizov je trajal več kot eno uro, najdaljši tretji kar 72 minut. Hačanov je dvoboj končal z 79 neubranljivi udarci, 26 več od Evansa, a to ni bilo dovolj za zmago.

Rusu je na koncu preprosto zmanjkalo sape, ob veliki prednosti v zadnjem nizu pa je še nekoliko popustil v intenziteti ter posledično tudi v petem medsebojnem dvoboju z Britancem igrišče zapustil kot poraženec.

"Zelo sem ponosen na to zmago. To je tisto, kar trenutno najbolj občutim. V tej sezoni sem večkrat izpadel v prvem krogu, lepo je končno zmagati. Za mano je dolg obračun. Ko izgubljaš, se vedno prisotni dvomi. To je povsem normalno. Kadar ti ne gre, imaš dvome. Tako je tudi v življenju. In v tenisu prav tako," je zaključil 34-letnik.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.