Šport > Olimpijske igre
7424 ogledov

Zaman je stradala in si puščala kri, zdaj se zdravi v bolnišnici

Vinesh Phogat Profimedia
Indijska rokoborka Vinesh Phogat se ne bo mogla potegovati za olimpijsko odličje v Parizu.

Indijska rokoborka Vinesh Phogat je bila pred olimpijskim finalom v kategoriji do 50 kilogramov diskvalificirana iz tekmovanja, potem ko so na jutranjem tehtanju ugotovili, da ima nekaj gramov preveč, navajajo na uradni spletni strani olimpijskih iger v Parizu. Novico je potrdila tudi indijska olimpijska ekipa.

"Indijska ekipa z obžalovanjem deli novico o diskvalifikaciji Vinesh Phogat v ženski rokoborbi v kategoriji do 50 kg," je v izjavi na omrežju X sporočila ekipa Indije. Pojasnili so, da je razlog za izključitev prekomerna teža, Phogat naj bi namreč za približno 150 gramov presegla dovoljeno mejo 50 kilogramov.

Kot poročajo mediji, se je 29-letnica poskušala odvečne teže znebiti na vse možne načine, a tudi najbolj ekstremni poskusi, kot so krajšanje las, puščanje krvi ter odrekanje hrani in tekočini, niso dali želenega rezultata. Rokoborka je zaradi hude dehidracije potrebovala celo bolnišnično oskrbo. Ponoči ni spala zaradi neprekinjenega treninga, zjutraj pa je obiskala še savno, a na koncu je bilo vse zaman.

Vinesh bi se morala po treh torkovih zmagah v današnjem finalu pomeriti s Sarah Ann Hildebrandt iz ZDA. Namesto nje se bo za zlato medaljo z Američanko udarila Kubanka Yusneylis Guzman Lopez, ki je proti Indijki izgubila v polfinalu in bi se morala danes v boju za eno od bronastih medalj spopasti z Otgonjargal Dolgorjav iz Mongolije.

Ta se bo zdaj namesto s Kubanko pomerila s Kitajko Feng Ziqi, medtem ko se bosta za drugo bronasto medaljo udarili Japonka Yui Susaki in Ukrajinka Oksana Livač.

Ob diskvalifikaciji indijske rokoborke so se nekateri obregnili ob primer alžirske boksarke Imane Khelif, ki se bo potegovala za zlato medaljo v ženski boksarski kategoriji do 66 kilogramov, čeprav naj bi pri njej v preteklosti odkrili previsoko raven testosterona. 

"Vinesh Phogat je bila diskvalificirana, ker je prekoračila dovoljeno težo za 100 gramov, Imane Khelif pa še vedno tekmuje v ženski kategoriji. Pri Moku očitno spijo," je na omrežju X zapisal nek uporabnik.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.