Šport > Olimpijske igre
8211 ogledov

Favoriti za olimpijsko zlato zakuhali velik incident, prišlo je celo do bojkota

Italijanska vaterpolska reprezentanca Profimedia
Italijani niso preboleli poraza iz četrtfinala.

Olimpijske igre so se s sklepno slovesnostjo tudi uradno zaključile, a po športnem svetu še vedno odmeva incident, ki so si ga privoščili italijanski vaterpolisti, sicer eni glavnih favoritov za olimpijski naslov, ki pa so na koncu osvojili sedmo mesto.

Italijanski vaterpolisti so namreč ključno četrtfinalno tekmo z Madžari izgubili z 10:12 po kazenskih strelih, in se tako poslovili od boja za medalje, a se s porazom nikakor niso sprijaznili.

Italijanska vaterpolska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Pritoževali so se zaradi odločitev romunskega in črnogorskega sodnika, ki sta jim na tekmi razveljavila enega od njihovih zadetkov ter jim dosodila še štiri minute igre z igralcem manj, Madžarom pa omogočila petmetrovko.

Od organizatorjev so nato poraženci neuspešno zahtevali ponovitev tekme, zato so se odločili za pravi bojkot naslednje tekme, ko so se s Španci merili za razvrstitev od petega do osmega mesta.

Ob igranju himne pred naslednjo tekmo s Španci so tako najprej obrnili hrbet bazenu in zastavam. A Italijani so šele dobro začeli ...

Italijanska vaterpolska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko se je dvoboj začel, je italijanski vaterpolist Francesco Condemi prvi prišel do žoge in z njo zapustil bazen, odvrgel kapico ter zapustil igro, njegovi soigralci pa so prve štiri minute pasivno stali v bazenu.

Španci so tako brez težav dobili prvo četrtino s 4:0, kar se je izkazalo za odločilno, saj so na koncu tekmo dobili z 11:9. A glede na to, da sta obe ekipi pred olimpijskimi igrami veljali za prva favorita tekmovanja, se glede uvrstitve med petim in osmim mestom ni nobena ekipa posebej sekirala.

Italijani so na koncu olimpijske igre končali šele na sedmem mestu, saj so na zadnji tekmi premagali Avstralijo z 10:6, v uteho pa jim je lahko le dejstvo, da sta bila oba sporna sodnika izključena z letošnjih olimpijskih iger in na njih nista več sodila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 08:32 12.avgust 2024.

    Pa, a je kaj, kar je za pohvalit na totih OI..? Medalje so izuzete.. - še karton postelje je klonila pod športnikom..