Šport > Olimpijske igre
4362 ogledov

Francoske varnostne službe preprečile napad med OI

Francija Nica teroristični napad Epa
Francija aretirala Čečenca zaradi zarote za napad na OI.

Francoske varnostne službe so danes aretirale moškega čečenskega porekla, ki je osumljen načrtovanja "islamistično navdahnjenega" napada na dogodek med olimpijskimi igrami, ki bodo julija in avgusta v Parizu, je današnje sporočilo tamkajšnjega notranjega ministrstva povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Francoska notranja obveščevalna agencija DGSI je v Saint-Etiennu na jugovzhodu Francije aretirala 18-letnika čečenskega porekla, je sporočilo ministrstvo in to označilo za "prvi preprečeni napad na olimpijske igre".

V Franciji sicer velja najvišja stopnja pripravljenosti na napade pred pariškimi igrami, na katerih pričakujejo približno 15 milijonov obiskovalcev in 10.000 športnikov.

Športi se bodo po večini odvijali v francoski prestolnici, a bodo nekatere panoge in discipline ter posamezni športi potekali tudi v drugih mestih po Franciji.

Aretirani moški iz Čečenije naj bi aktivno pripravljal napad na stadion Geoffroy Guichard v Saint-Etiennu med nogometnimi tekmami, ki bodo potekale v tem francoskem mestu, so dodali pri ministrstvu. "Nameraval je napasti gledalce in tudi varnostne sile ter umreti kot mučenik," so zapisali v izjavi.

Stade Geoffroy Guichard  | Avtor: EPA EPA

Razkritja bi lahko razburkala živce v Franciji, kjer se organizatorji še naprej spopadajo z vprašanji o nevarnosti napada, ki bi resno omadeževal največji športni dogodek na svetu. Največ skrbi vzbuja slovesno odprtje iger, ki bo 26. julija potekalo na reki Seni.

Kot še piše AFP, je policijsko varovanje tako velikega območja prestolnice velik izziv, v službi bo kar 45.000 policistov, velik del središča pa bo zaprt za vse, razen za imetnike vstopnic in lokalne prebivalce.

V Franciji trenutno poteka še tradicionalna štafeta olimpijske bakle, ki je na 12.000 kilometrov dolgi poti obdana s sto policisti v varnostnem mehurčku, vključno s protiteroristično policijo. Po podatkih notranjega ministrstva je bilo v prvih treh tednih aretiranih 78 ljudi, ki so poskušali prekiniti prenos bakle, prestregli so tudi 30 sumljivih dronov oz. brezpilotnih letal.

Komentarjev 10
  • atamama 12:26 01.junij 2024.

    Kako že pravijo, ...ko seješ veter žanješ vihar..... Bojim pa se, da bodo to ene zadnjih OI glede na retoriko politikov.

  • Friderik1950 20:04 31.maj 2024.

    Odkar so za varnostnike pri vzdrževalnih delih na najbolj znameniti krščanski katedrali na svetu namestili muslimane, so se izgleda kar nekaj naučili.

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 19:24 31.maj 2024.

    Če bi možakar res rad umrl kot mučenik, mu pa naredite uslugo in ga prefukajte do smrti.