Šport > Olimpijske igre
533 ogledov

Italijan ostal brez olimpijske medalje, kriv je telefon!

Giacomo Perini Profimedia
Italijanski paraolimpijski veslač bo to potezo obžaloval do konca svojega življenja. Mobilni telefon mu je namreč odščipnil olimpijsko medaljo.

Paraolimpijskega veslača Giacoma Perinija so obtožili goljufanja in mu odvzeli bronasto medaljo, ki si jo je prislužil s predstavo na terenu na igrah v Parizu 2024. Sledila je diskvalifikacija oz. izključitev, in sicer zaradi tega, ker so v njegovem čolnu našli mobilni telefon.

Čeprav je 28-letni italijanski paraolimpijec trdil, da telefona ni uporabljal, temveč ga le imel v vrečki skupaj s steklenico, so bili komisarji tekmovanja brez milosti. Ker so ocenili, da je lahko uporabljal napravo med dogodkom za moške enojce, kar je v nasprotju s pravili, so ga diskvalificirali, poroča Us Weekly. 

Po navedbah komisarjev je Perini pred dirko pozabil odstraniti svoj mobilni telefon iz čolna, kar ga je stalo bronastega odličja. "V finalu PR1 M1x je bilo ugotovljeno, da je Perini med tekmo uporabljal komunikacijsko opremo, kar je v nasprotju s pravilom 28 in dodatkom R2, predpisom k pravilu 28," so v izjavi zapisali pri svetovni veslaški zvezi na Instagramu. Posledično je bil Italijan izključen iz tekmovanja in uvrščen na zadnje mest.

Italijanska delegacija se je pritožila, a za zdaj neuspešno. Perini je namreč dejal, da je šlo za napako, da je telefon pustil v majhni torbi na čolnu, v kateri je bila tudi steklenica vode. Obenem se ni strinjal z besedilom izjave, češ da ni kršil pravil.  "Niso me 'našli' preprosto zato, ker nikoli nisem uporabljal mobilnega telefona na čolnu," je Perini povedal za tiskovno agencijo ANSA.

"Žiriji sem predal telefon, da so videli, da je bil zadnji klic prejšnji večer, s psihologom. V pravilih ni zapisano, da ne smeš prinesti telefona v čoln, ampak da ne smeš komunicirati," je še dejal in zanikal obtožbe, da bi z mobilnim telefonom izigraval pravila.

Italijani so že napovedali pritožbo na odločitev svetovne veslaške zveze, do dokončne odločitve pa bo bron "držal" Avstralec Erik Horrie, ki je na stopničke napredoval s četrtega mesta. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.