Šport > Olimpijske igre
120 ogledov

Izjemnega Francoza že primerjajo s Phelpsom: "To je šele začetek!"

Leon Marchand Epa
Francozi slavijo novega športnega junaka.

Za navdušenje francoskih navijačev, ki so se zbrali ob bazenu dvorane La Defense, je poskrbel komaj 22-letni Leon Marchand. Na pariških olimpijskih igrah je osvojil že štiri zlate kolajne. Zato se same po sebi postavljajo primerjave Marchanda z ameriškim superzvezdnikom Michaelom Phelpsom.

Marchand je bil najboljši še na 200 metrov mešano, kjer je z 1:54,06 postavil olimpijski rekord in drugi najhitrejši čas v zgodovini.

Na poletnih olimpijskih igrah v Parizu je najprej zmagal na 400 metrov mešano s časom 4:02,95 za svojo prvo olimpijsko medaljo v karieri, s čimer je postal tudi deseti francoski plavalec, ki je postal olimpijski prvak, prvi po letu 2012.

Enaintridesetega julija je zmagal na 200 metrov delfin. Istega dne je nato zmagal še na 200 metrov prsno in s časom 2:05,85 postavil olimpijski rekord.

Leon Marchand | Avtor: Epa Epa

V petek je postal prvi francoski olimpijec, ki je osvojil štiri zlate medalje na istih olimpijskih igrah. Mladega Francoza zato pogosto omenjajo kot naslednjega Phelpsa. Postal je prvi plavalec po ameriškem rekorderju, ki je osvojil štiri posamične zlate medalje na enih igrah. Phelpsu je ta podvig uspel na igrah v Pekingu leta 2008.

Marchand je s četrtim zlatom poskrbel za še en nepozaben večer za državo gostiteljico v La Defense Areni s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom med publiko v množici, ki je rajala in praznovala ob trenutkih slave za 22-letnega plavalca.

"Mislim, da ta teden ni šlo nič narobe. Bilo je preprosto popolno," je dejal Marchand, potem ko je množica na tribunah pela francosko himno Marsejezo.

Leon Marchand | Avtor: Epa Epa
V Franciji že govorijo o "Marchand-maniji". Pred dnevi je nogometaš Antoine Griezmann navdušeno gledal Marchanda, kako je osvojil svojo prvo zlato olimpijsko medaljo v Parizu. Pozneje je Phelps skakal gor in dol, ko je opazoval, kako je mladenič, rojen v Toulousu, dokončal tisto, kar je najbolj odlikovan olimpijec vseh časov pozneje označil z besedami, da je gledal predstavo "največjega dvojnika, kar jih je kdaj videl v zgodovini športa".

Marchanda trenira nekdanji Phelpsov trener, Bob Bowman, in Američan je iskal presežnike, da bi opisal dosežke varovanca.

"Glede na to, kako jaz vidim stvari, je bil to popoln uspeh. On je preprosto 100-odstotno uspešen. Zelo sem ponosen nanj. Za popolnost je potrebno veliko," je dejal.

O Marchandu s presežniki govorijo tudi tekmeci. Britanec Duncan Scott, ki je po štirih preplavanih dolžinah bazena osvojil srebro, svojo že osmo olimpijsko odličje, je prepričan, da je že zdaj Marchand pustil neizmeren pečat v športu.

Branilec zlatega odličja iz Tokia Wang Shun se je tokrat na 200 metrov mešano moral zadovoljiti z bronom, enak uspeh mu je pred tem v tej disciplini uspel v Riu 2016.

"Zdaj postaja svetovna superzvezda in vodi Francijo, kar je tudi slišati na tribunah," je dejal Scott.

"To je neverjetno in, fant, to mu je bilo všeč. Vidite lahko, da to počne z nasmehom na obrazu in množica mu daje toliko energije, da je bilo neverjetno biti priča temu," je dejal.

Slaba novica za vse tekmece, ki upajo, da je šlo za enkraten izbruh slave v domačem bazenu, je, da Marchand že razmišlja o letu 2028.

"Zame še ni konec. To je šele začetek. Res sem navdušen, moj naslednji cilj so olimpijske igre v Los Angelesu," je napovedal Marchand.

Mladi francoski zvezdnik, ki od leta 2021 živi v Austinu v Teksasu v ZDA, bo v Parizu plaval tudi v dveh štafetah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.