Šport > Olimpijske igre
6681 ogledov

Nadlegovalcem Imane Khelif grozijo neprijetne posledice

Imane Khelif Epa
Novopečena olimpijska prvakinja Imane Khelif bo sprožila sodne postopke za boj proti spletnemu nadlegovanju.

Alžirska boksarka Imane Khelif, ki se je na pariških olimpijskih igrah znašla v središču polemik o spolu, je po osvojitvi olimpijskega zlata sprožila sodni boj proti tistim, ki so jo v zadnjih tednih žalili in nadlegovali na spletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tri leta po olimpijskem nastopu na igrah v Tokiu, kjer njena udeležba ni vzbudila nobenih polemik, se je Khelif v Parizu proti svoji volji znašla v središču razprave o spolu, ki so jo vodili konservativni krogi v ozadju spora med Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) in Mednarodno boksarsko zvezo (Iba).

Imane Khelif | Avtor: Epa Epa
Iba je tako za njo kot tajvansko boksarko Lin Yu-Ting trdila, da ne izpolnjujeta zahtevanih meril glede spola. Vendar Iba, ki ji je Mok zaradi sumov korupcije že lani dokončno odvzel status krovne panožne organizacije, ni predstavila dokazov.

Brez poznavanja ozadja so mnogi anonimni komentatorji, spletni vplivneži, politiki in mediji namigovali ali neposredno lagali, da je Khelif transspolna oseba. Takšni neutemeljeni napadi proti Khelif so se posebej okrepili po predaji njene tekmice Angele Carini, ki je s svojimi ravnanji in besedami prispevala k razburjenju proti udeležbi Khalif. Ta je sicer to pozneje javno obžalovala.

Khelif je bila nato več dni tarča nadlegovanja, zaradi katerega je njen odvetnik v soboto napovedal sprožitev sodnih postopkov v Franciji.

Izjava za javnost poziva h kazenski preiskavi, ki bi se morala osredotočiti na tiste, ki so bili za "rasistično in seksistično kampanjo" in "digitalnim linčanjem" Alžirke. Kot je poročal francoski časnik Le Monde, bo sodni boj usmerjen neposredno proti družbenem omrežju X.

Tajvanka Lin, ki je v svoji kategoriji prav tako osvojila zlato, naj bi razmišljala o pridružitvi k tej tožbi.

Imane Khelif | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 15:07 11.avgust 2024.

    Najbolj hecno je, da se je fizično ne upa nalegovati noben "pošten" dec, hehehe.

  • suineg7878 14:52 11.avgust 2024.

    Verjamem da bo kot pravi dedec zdrzal vse pritiske. :)

  • BenX 14:50 11.avgust 2024.

    Huda fajterka, ta pa ma jajca... 🤣