Šport > Olimpijske igre
5722 ogledov

Olimpijka se je odela v ogrinjalo z napisom, takoj so jo diskvalificirali

Epa
Olimpijska tekmovalka je svojo kršitev plačala z izključitvijo.

Afganistanka Manizha Talash, tekmovalka v breakingu, ki je z letošnjimi igrami prvič postal del uradnega olimpijskega programa, je bila izključena z OI v Parizu zaradi politično motiviranega sporočila v podporo afganistanskim ženskam.

V Afganistanu rojena tekmovalka, ki je po talibanskem prevzemu oblasti prebegnila iz države in zatočišče našla Španiji, se je iger v Parizu udeležila kot članica olimpijske ekipe beguncev. 

Talash se je v predkvalifikacijskem delu olimpijske preizkušnje merila z nizozemsko predstavnico Indio Sardjoe, ko je kar med svojim nastopom razgrnila ogrinjalo z zapisom "Free Afghan women", s čimer je pozvala k osvoboditvi afganistanskih žensk.

Manizha Talash | Avtor: Profimedia Profimedia

Tekmovalka je s tem ravnala v nasprotju z olimpijskimi pravili, zaradi česar je bila nemudoma diskvalificirana. Svetovna zveza športnega plesa je v svoji izjavi potrdila, da je bila "Talash izključena zaradi izražanja političnih prepričanj na svojih oblačilih."

Ker je Talash izgubila dvoboj s Sardjoe, bi tudi v primeru, da ne bi bila diskvalificirana, predčasno končala z olimpijskim nastopom.

Olimpijska listina prepoveduje kakršnokoli izražanje politične, verske ali rasne propagande tako na tekmovališčih kot na drugih olimpijskih prizoriščih. 

"Na OI naj bodo v ospredju dosežki športnikov ter mednarodna enotnost in harmonija, za katero se zavzema olimpijsko gibanje. Olimpijski športniki kot pripadniki svetovne skupnosti prisegajo na različne poglede, življenjske sloge in vrednote. Poslanstvo olimpijskih iger je združitev svetvnioh nazorov in razumevanje različnih pogledov, kar je mogoče doseči samo s spoštovanjem raznolikosti. Temeljno načelo športa je nevtralnost, zato ga je treba strogo ločiti od političnih, verskih ali drugih motenj. Tekmovanja in slovesnosti naj bodo namenjena slavljenju športnih dosežkov ter zastopanju športa in njegovih vrednot," prepoved obrazložuje listina.

Manizha Talash | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:09 11.avgust 2024.

    MOK počasi leze proti, "niko i ništa"... Nekoč so v MOK imeli moč, da so sprte strani, ki so se takrat vojskovale pozvali, da so vsaj za čas olimpijskih iger prekinile vse sovražnosti, danes pa organizacije nihče ne hebe 5 ...prikaži več posto. Če bi MOK imel lastno hrbtenico in prepričanje, bi zaradi nespoštovanja načel olimpijskega duha, Izrael nemudoma izključil iz teh olimpijskih iger. Pa so pred močjo židovskega vpliva pokleknili in se naredili neumne! V tem kontekstu je tudi ta diskvalifikacija le farsa!

  • Avatar Metod Kvargl
    metod1 13:40 11.avgust 2024.

    Diskvalificirali so jo fijakerski smradi. Puca ima prav in v glavi svojo pamet....