Šport > Olimpijske igre
36166 ogledov

RTV, oprostite, to res ni za nikamor

Olimpijske igre, prenos Profimedia
Olimpijske igre, največji športni dogodek, zgolj enkrat na štiri leta. Nestrpno čakanje na boj za olimpijska odličja in tekme, ki se bodo vpisale v zgodovino. Pravice za prenose na slovenskih tleh ima RTV, a toliko polomij, kot so si jih privoščili letos, pa že dolgo ne.

Marko Gašparin, komentar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dolgo časa sem premišljeval, ali bi se lotil tega komentarja ali ne. Saj mogoče ni vse tako zelo črno, sem se prepričeval. Do včeraj, ko ste po mojem skromnem mnenju šli kapljo čez rob. Med prenosom ene najboljših tekem v zgodovini košarke ste se meni nič, tebi nič odločili, da boste malce skočili na atletiko. Res, komu mar za atletiko, medtem ko je kazalo na eno največjih senzacij na olimpijskih igrah vseh časov. Srbija – v Sloveniji med drugim živi tudi precej srbskih priseljencev, ki so zagotovo z nestrpnostjo gledali ta obračun – je bila na pragu tega, da premaga drugi ameriški "dream-team", vi pa ste preklopili na atletiko. Na zares izjemno pomemben tek na 400 m z ovirami. In izgubili ste gledalca. Ne enega ne dva. Veliko, pa čeprav je Američanka Sydney McLaughlin-Levrone odtekla nov svetovni rekord.

Gledalca ste izgubili, ko je nervozno iskal prenos košarkarske tekme na drugih televizijskih programih. Bogu hvala operaterji niso zatemnjevali slike drugih televizijskih postaj, kot so Eurosport, ARD, ORF in HRT. To najverjetneje pomeni, da vi niste podali zahtevkov za zatemnitev. In za to sem vam neizmerno hvaležen. A tu so vsa moja hvaležnost zaključi. 
Brskanje po drugih programih, ki prenašajo olimpijske igre, je hitro prineslo spoznanje, da imamo srečo, da je Eurosport prenašal tekmo v celoti. Za nameček še z vrhunskima komentatorjema, tako da odločitev, da gledalci, ki vsaj malo razumemo angleško, ostanemo pri vaši konkurenci, ni bila težka.

In gledalca/e ste izgubili tudi, ko ste zamudili prenos verjetno zadnjega, ali pa enega zadnjih, težko pričakovan dvoboj med Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem. Brez opravičila, brez pojasnila smo gledalci namesto uvodne igre 60. dejanja med titanoma gledali posnetek skokov v vodo. Ja, skokov v vodo, prav ste prebrali. Seveda smo si mnogi ljubitelji tenisa, med katere tudi sam sodim, grizli nohte in čakali na sliko, a ko smo videli, da se je dvoboj že pričel, smo znova poiskali alternativo – preklopili smo na bolj resno televizijsko postajo – Eurosport.

Le kaj na vaše izgubljene gledalce porečejo oglaševalci? Oglaševalci, ki dajejo denar, da se njihove reklame vrtijo med televizijskimi prenosi. Nič kaj ne bodo zadovoljni, ko bodo spoznali, da ste izgubili številne gledalce. Pogrešal sem kakršno koli opravičilo, pojasnilo, a ga nisem dočakal.

Šalabajzersko. Nič drugega kot to mi ne pride na misel, kako ste se pripravili na te olimpijske igre. Nazadnje se je to pokazalo tudi med zadnjim prenosom športnega plezanja (kombinacije), ko vam je padel TV-prenos, nato ste nekaj časa kazali črnino, nato pa brez kakršnega koli pojasnila zavrtite prispevek iz Pariza, ki nima nobene zveze z ničimer. To vse pokaže, kako ste se pripravili na morebitne tehnične težave, ki so sestavni del TV-prenosov, sploh v takšnem obsegu. Mirno bi na ekrane lahko spustili tekst: "Oprostite, tehnične težave. Trudimo se, da bi jih čim prej rešili." Tako bi gledalci mogoče vsaj vedeli, kaj se dogaja in morebiti ostali z vami. Tudi sam sem bil v preteklosti del ekipe, ki je ustvarjala televizijske prenose na terenu, in dobro poznam postopek dela televizijskih prenosov in tu ključno vlogo odigra predpriprava na različne scenarije. In ko so osnove, kot so tekoči TV-prenosi, urejene, potem lahko do izraza pride dodana vrednost, kot je recimo oddaja Lahko noč, Pariz.

Priznam, v stanje ekipe, duha in financ na vaši televiziji se nisem spuščal in ne vem, kdo je glavni krivec za takšno polomijo, a najbrž bo že držal rek, da riba smrdi pri glavi. A če niste bili sposobni izvesti kvalitetnih prenosov, bi bilo bolje, da bi pravice prodali drugi televiziji, ki bi se tega lotila strokovno in z vso resnostjo. Imate tri programe, na TV SLO 3 bi lahko cel dan vrteli prenose olimpijskih iger, če pač ni financ za komentatorje, pa brez njih. Vsekakor bi nabrali več gledalcev, kot s predvajanjem posnetkov sej državnega zbora oz. drugih političnih nesmislov, starih tri in več mesece.

In ja, znova razumem, zakaj imajo ljudje takšen odpor do plačevanja RTV-prispevka. Zanj dobijo bore malo. No, precej Herte in njej podobnih prodajalcev čudežnih prehranskih dodatkov. A to je že tema za kakšen drug komentar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • robert82 20:14 09.avgust 2024.

    Mnenje vsakega je ok, če ni žaljivo. A to je mnenje posameznika. Vloženega je bilo preveč *napora". 💦

  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:03 09.avgust 2024.

    Saša Despot, kurčite se za kurčevo zdravje! Tudi sam sem gledal košarkarsko tekmo in navijal za Srbe, saj so res igrali odlično. Ampak prav nič narobe se mi ni zdelo, da je RTV med košarko za nekaj minut preklopil na ...prikaži več finali dveh tekaških disciplin, saj je tam že šlo za razdelitev olimpijskih odličij, pri košarki pa se je šele odločala kdo se bo boril za kakšno medaljo! Poleg tega je ob preklopu bila slika v sliki! Vse ostalo kar pišete je le balast, da prikrijete kaj dejansko vas je razpizdilo!

  • žurnalWTF 16:32 09.avgust 2024.

    Niti nisem prebral nič več od naslova ampak dajte še kdaj objavit novico ko si ljudje mislimo: Žurnal, oprostite, to res ni za nikamor! Če začnete to objavljat imate gradiva vsaj toliko kot o angleškem dvoru, resničnostnih zvezdnikih ali osmrtnicah znanih oseb....