Šport > Olimpijske igre
1073 ogledov

Rusinja s slovenskim potnim listom z visokimi cilji v Parizu

Jekaterina Vedenejeva Profimedia
Vedenejeva v Parizu meri na najboljšo deseterico.

Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva bo v prihodnjem tednu še drugič Slovenijo zastopala na poletnih olimpijskih igrah. Izkušena, 30-letna ritmičarka je v Tokiu zasedla 16. mesto v kvalifikacijah in ostala brez finala, letos pa meri na najboljšo deseterico, ki bo dan pozneje nastopila tudi v finalu mnogoboja.

Rusinji, ki živi in trenira v domovini, od leta 2018 pa brani slovenske barve, izkušenj ne manjka. Kot pravi pred nastopom, je zanjo velika zmaga že to, da se je uvrstila med 24 tekmovalk, ki imajo pravico do olimpijskega nastopa. "V ritmični gimnastiki je konkurenca na olimpijskih igrah res velika, saj lahko na turnirju nastopi le 24 tekmovalk. Že to, da imamo spet olimpijski nastop, je velika zmaga, velik praznik za slovensko ritmiko. Imamo že drugi olimpijski nastop in navijam tudi za naše mlade punce, da bi nadaljevale olimpijsko tradicijo," je za slovenske medije dejala Vedenejeva.

Olimpijski turnir že od leta 1984 in iger v Los Angelesu poteka po ustaljenem programu, tekmovalke imajo tako kot na vseh igrah doslej na voljo zgolj nastop v mnogoboju, z vsemi štirimi rekviziti - z obročem, žogo, kiji in trakom. Glede olimpijskega programa ni nobenih sprememb, čeprav bi si ritmičarke želele, da bi se tudi one po vzoru športne gimnastike lahko merile v finalih po rekvizitih in tako imele več možnosti za olimpijska odličja. "Sam program ostaja isti, res pa je, da vsak olimpijski cikel botruje določenim spremembam tekmovalnega pravilnika. Zame je zdaj boljši kot v Tokiu, zdaj je ritmika bolj artistična, elegantna, takrat pa je bila po mojem že malo podobna cirkusu."

Jekaterina Vedenejeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi Vedenejeva obžaluje, da v ritmični gimnastiki ni finalov po rekvizitih. "Žal mi je, da nimamo tudi olimpijske tekme po rekvizitih. Vendar v ritmični gimnastiki ne obstajajo tekmovanja zgolj po rekvizitih, vedno je na sporedu mnogoboj ter posamični finali kot dodatne tekme. Tukaj jih ni. Meni je žal, da nimamo poleg tega še bojev najboljših osem po orodjih, saj bi imele več priložnosti, da se borimo za kolajne. Je pa res, da je daleč najbolj cenjena kolajna v mnogoboju."

O svojem programu je dobitnica dveh kolajn na svetovnih prvenstvih ter ene na evropskih povedala, da ne dela razlik, da so ji vse sestave enako pri srcu. "Sama nimam priljubljenega rekvizita, rada imam vse štiri svoje sestave in si jih želim prikazati brez napak," je razkrila izkušena ritmičarka in o cilju za olimpijski nastop dodala: "Moj cilj v Parizu je, da se preko kvalifikacij uvrstim med najboljših deset, ki nastopijo v finalu mnogoboja. Tam pa so karte odprte."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice