Šport > Olimpijske igre
377 ogledov

Slovenci strli odpor Hrvatov za sila pomembno zmago

slovenija rokomet pariz 2024 Profimedia
Slovenski rokometaši so v drugem krogu olimpijskega turnirja premagali Hrvate z 31:29 (13:13). S tem so dosegli prvo zmago na letošnjih OI, potem ko so v uvodnem krogu izgubili s Španci.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu skupinskega dela olimpijskih iger v Parizu premagala Hrvaško z 31:29 (13:13). Slovenija se bo v naslednjem krogu v sredo ob 16. uri pomerila s Švedsko.

Slovenci so dosegli prvo zmago na letošnjih olimpijskih igrah. Po uvodnem porazu na "rokometni matineji" proti Špancem so v francoski prestolnici premagali Hrvate. Po prvi zmagi so v resnih kombinacijah za preboj v četrtfinale, njihova usoda bo znana po nadaljnjih dvobojih proti Švedom, Japoncem in Nemcem.

Najboljše štiri izbrane vrste iz skupine A se bodo uvrstile v četrtfinale in se nato preselile v Lille, kjer jih na stadionu Pierre Mauroy med 7. in 11. avgustom čakajo izločilne tekme z najboljšimi štirimi iz skupine B. V njej so Francija, Danska, Norveška, Madžarska, Egipt in Argentina.

Borut Mačkovšek | Avtor: Profimedia Profimedia
Slovenci so slabo odprli tekmo s sosedi. Njihova igra v obrambi je bila še na zadovoljivi ravni, močno pa je šepala v napadu, prvi gol so dosegli sredi osme minute prek Deana Bombača. Slovenski selektor Uroš Zorman je v 12. minuti pri zaostanku štirih golov (1:5) zahteval minuto odmora in povsem zamenjal uvodno zunanjo vrsto (Jure Dolenec, Dean Bombač, Borut Mačkovšek).

Po vstopu Aleksa Vlaha in Mihe Zarabca, medtem ko se je Blaž Janc z desnega krila preselil na mesto desnega zunanjega, so bili Slovenci bolj konkurenčni Hrvatom, ki pa so imeli večji del prvega polčasa prednost dveh do štirih golov.

V končnici so izkoristili dvominutno izključitev Marina Šipića in Verona Načinovića ter se po golu Domna Novaka približali na gol zaostanka (11:12), v izdihljajih prvega polčasa pa je Vlah izenačil na 13:13.

Blaž Janc | Avtor: Profimedia Profimedia
V drugi polovici tekme se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. V 31. minuti je Janc svoje soigralce popeljal do prvega vodstva na tekmi (14:13), nato pa so znova malenkostno popustili in tekmecem dovolili, da so jim ušli na dva gola (15:17).

Po rokometnih "miniaturah" Janca so Hrvate hitro ujeli (19:19), odločitev o zmagovalcu pa je padla v zadnjih 20 minutah. Slovenski rokometaši so v prelomnih trenutkih prevladovali: po dveh golih Vlaha ter enem Kodrina iz igre ter Dolenca s sedemmetrovke ter bravuroznih obrambah Klemna Ferlina so v 50. minuti povedli za štiri gole (25:21).

V naslednjih dveh minutah se jim je vnovič malce zalomilo, kar so Hrvati izkoristili in se jim približali na dva gola (25:23), a so se pravočasno prebudili in si znova priigrali "varno prednost" štirih golov (28:24), ki je v zadnjih petih minutah niso zapravili.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Blaž Janc in Aleks Vlah, ki sta dosegla po osem golov, vratar Klemen Ferlin pa je zbral osem obramb.

"Za nas je vsaka tekma finale, tudi naslednja proti Švedski. Tudi tam moramo nabirati točke. Tekma s Hrvaško prinaša poseben naboj, čustva. Fantje so bili mirni, osredotočeni in lahko jim le čestitam. Ko naredijo 'klik' v glavi, je vse možno. Po nekem nokavtu proti Španiji smo se zdaj prebudili in videli, da lahko. Za vse nas in predvsem tudi za gledalce je bilo videti nekaj čudnih potez, sploh na koncu. In teh res ne razumem, ampak to je čar rokometa. Imeli smo nekaj zaloge in na koncu zanesljivo zmagali. V zadnjih minutah smo ustvarili razliko in lahko bolj mirno dihali."

Uroš Zorman, selektor Slovenije

* Izidi, moški, 2. krog:
- ponedeljek, 29. julij:
- skupina A:
Japonska - Nemčija          26:37 (10:21)
Slovenija - Hrvaška         31:29 (13:13)

- lestvica:
1. Nemčija     2  2  0  0  67:53  4
2. Španija     1  1  0  0  25:22  2
3. Slovenija   2  1  0  1  53:54  2
4. Hrvaška     2  1  0  1  59:60  2
5. Švedska     1  0  0  1  27:30  0
6. Japonska    2  0  0  2  55:67  0

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.