Šport > Olimpijske igre
3409 ogledov

Slovenec bi moral napasti zlato, zgodilo se je nekaj drugega

Toni Vodišek Bor Slana/STA
Finale formule kite, kjer v boju za zlato še vedno najbolje kaže Slovencu Toniju Vodišku, je bil po seriji nepredvidljivih dogodkov prestavljen za en dan.

V Marseillu so zaradi pozne ure prekinili finale formule kite, ki ga bodo dokončali v petek. Slovenec Toni Vodišek je v prvi finalni regati zasedel četrto mesto in s tem ohranil prednost v skupnem seštevku.

Drugo regato so odpovedali in prestavili na petek. Vodišek ima še vedno možnost, da z eno zmago postane olimpijski prvak.

Toni Vodišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenec je z dvema zmagama kot prvi prišel v finale, eno zmago pa je imel tudi sedemnajstletni Singapurec Maximilian Maeder. Dvakratni svetovni prvak je bil drugi po rednem delu OI.

Avstrijec Valentin Bontus, ki je bil tretji letos na SP, je najprej zmagal v svoji polfinalni skupin in nato še v prvi regati finala. Meader in Bontus za zlato potrebujeta še po dve zmagi.

V drugi polfinalni skupini je bil najboljši Italijan Riccardo Pianosi. Letošnji svetovni in evropski podprvak je za Maederjem drugi na svetovni lestvici, v finalu pa je edini med četverico še brez zmage.

Vodišek | Avtor: Profimedia Profimedia
Vodišek, 13. na svetovni lestvici, je prvo regato finala začel tretji, za Avstrijcem in Italijanom na prvi boji, na drugi pa je padel na zadnje mesto, saj se je na drugo povzpel Singapurec. Koprčan je bil devet sekund za Bontusom, na tretji pa se je zaostanek Vodiška brez sprememb v vrstnem redu povečal na 11 sekund. Za dve sekundi se je povišal zaostanek na zadnjem obratu pred ciljno stranico. V tem delu je Bontus ohranil pet sekund prednosti pred Maederjem, 12 sekund pozneje je v cilj prišel Pianosi, Vodišek pa 20 in je na koncu dobil še kazen za pet točk pribitka namesto štirih.

Druga regata se je začela še slabše, ob koncu predzadnje minute odštevanja se je Bontus znašel v vodi skupaj s padalom, kot tudi Vodišek. Tik pred drugim startom je bila regata prekinjena in prestavljena na petek, ko je zadnji rezervni dan za nastop. Poleg zapleta je tudi veter počasi "ugašal" in regatnemu odboru ob bližanju zadnje ure za nov začetek ni preostalo drugega, kot da prestavijo naslednjo ali naslednje regate.

Pred to dramo na začetku finala so na prve plove čakali več kot pet ur, preden je veter omogočil nastope. Osmerica od tretjega do desetega mesta je morala najprej v polfinalni regati, ki sta dali še dva finalista. V polfinalnih skupinah sta bila najboljša Bontus že po prvem plovu in po drugem v drugi skupini Pianosi. V skupini slednjega je bila tudi pritožba, ki ji niso ugodili, a so zato finale začeli šele po dvajsetih minutah reševanje pritožbe.

"Zelo sem bil osredotočen na startno črto, kje je, da ne bom zgrešil kakšne sekunde kot pri prvem startu, ko sem preveč bezljal naokoli. Pred drugo regato sem res pogledal desetkrat, da točno vem, kje je. In vetra je kar naenkrat zmanjkalo, prišlo je na nič vozlov. Zastave so padle in so prekinili regato. Pri opremi je prišlo do raztrganin na kajtu, foil ima razpoko. Ko smo ga vlekli z barke je zdrsnilo. Ampak imamo srečo, že na začetku smo imeli pripravljeno rezervo. Šli smo skozi vse procedure, z merilci. Nastopal sem s svojo najljubšo opremo, ampak tudi rezervna je prav tako dobra."

Toni Vodišek za Radio Slovenija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.