Šport > Olimpijske igre
88 ogledov

Na olimpijskih igrah tudi sedem slovenskih policistov

slovenska policija Pariz 2024 Epa
Medtem ko se veselimo uspehov slovenskih športnikov na olimpijskih igrah, pa mimo soja medijskih luči za njihovo varnost skrbijo tudi slovenski policisti.

Na igrah je sodelovalo sedem slovenskih policistov, ki skupaj s francoskimi in številnimi policisti iz drugih držav skrbijo za varnost na prizoriščih, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Varnost športnikov in drugih udeležencev iger je eden izmed ključnih pogojev za uspešno izvedbo, zato je slovenska policija temu namenila veliko pozornost, so zapisali pri policiji.

Uvodne dni OI so namreč prizorišča obiskali tudi vidni predstavniki s političnega, gospodarskega, športnega, diplomatskega in medijskega področja, ki so si med drugim ogledali tudi slovenski dom v olimpijski vasi v Saint-Denisu, kjer bivajo slovenski športniki, ter Slovensko hišo v parku La Villette, kjer se bodo tekom iger odvijali različni dogodki.

Tik pred začetkom OI so bili v Lyon napoteni Erna Kavčič, Uroš Smole, Rok Hribernik in Robi Ribič, kjer je francoska policija pripravila uradni sprejem za tuje policiste, ki bodo skrbeli za varnost na igrah.

Že pred uradnim odprtjem OI so slovenski policisti v pomoč domači policiji skrbeli za varnost na nogometni tekmi med Irakom in Ukrajino.

Med sedmimi slovenskimi policisti v Parizu je tudi Boris Rojs, ki je izmenjaje s predstavnikom slovenskega veleposlaništva v Parizu prisoten tudi v Mednarodnem centru za informiranje (ICC). Z dostopom do informacij lahko članom slovenske delegacije in slovenski olimpijski reprezentanci v sodelovanju z drugimi deležniki predlaga ukrepe za zagotavljanje varnosti.

Na igrah v Parizu sta sodelovala tudi vodnika službenih psov, Miran Pintar in Aleš Gmajnar, ki sta že vrnila z uspešno opravljene mednarodne misije. V Parizu sta namreč skupaj s psoma za odkrivanje eksplozivnih sredstev opravljala pomembne naloge zagotavljanja varnosti.

Slovenska policista sta bila del ekipe, ki je bila zadolžena za preglede večjih športnih objektov, vključno z nogometnimi stadioni, atletsko stezo in dvoranami za različne dvoranske športe. Poleg tega sta pregledovala tudi javne prostore, hotelske sobe, kongresne objekte in druge lokacije, kjer so nameščeni športniki in uradniki.

Pregledovala sta tudi prevozna sredstva (metroji, ladje, vozila ...) na različnih lokacijah po Parizu. Službeni psi, specializirani za iskanje eksplozivnih naprav, so bistveni del varnostnega sistema, so še zapisali.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • sam1 16:42 31.julij 2024.

    V kateri disciplini pa nastopajo-verjetno hitrostno tekmovanje v pisanju kazni......