Šport > Olimpijske igre
1754 ogledov

Slovenski olimpijci doma, Garnbret razkrila, zakaj ni nosila zastave

Janja Garnbret Epa
Slovenski olimpijci so se po koncu olimpijskih iger v Parizu danes še zadnjič zbrali kot ekipa. Po medijskem druženju v Železniškem muzeju so se odpravili na sprejem k predsednici republike, sprejem za navijače pa jih čaka na Kongresnem trgu. Dobitniki medalj še naprej premlevajo čustva zgodovinskih dosežkov, veselijo pa se zasluženega odmora.

Slovenski športniki in športnice so v Parizu osvojili tri medalje. Pod dve zlati sta se podpisali judoistka Andreja Leški in plezalka Janja Garnbret, srebrn je bil kajtar Toni Vodišek. Blizu so bili tudi rokometaši in atlet Kristjan Čeh, ki so na četrtem mestu za las ostali brez odličja.

"Super občutki, nisem še čisto dojela, kaj točno se je zgodilo in bom rabila še kar nekaj časa, da bom 'sprocesirala' vsa čustva in občutke, ki jih doživljam. A živim v trenutku in sem le neizmerno vesela, da mi je pod takim pritiskom uspelo dostaviti," je nekaj dni po zlati medalji razmišljala najboljša plezalka na svetu.

1/22
Saša Despot

Ta je ubranila zlato iz Tokia 2021: "Zdaj lahko potrdim, da je bilo težje ubraniti medaljo, kot pa prvič zmagati, čeprav sem tudi v Tokio prišla kot favoritka in sem praktično morala zmagati. Obe imata isto težo, prve seveda nikoli ne bom pozabila, za vedno sem zapisana kot prva zmagovalka v športnem plezanju na OI. Ta pa mi je posebej pri srcu, ker se je od takrat veliko zgodilo, vmes je bila poškodba, naučila sem se veliko, vrnila nazaj in še enkrat zmagala."

25-letna dvakratna olimpijska zmagovalka je imela med finalom tudi nekaj težav s prstom, a kot pravi, ne gre za nič resnega in zaenkrat ne čuti bolečin, a dodaja, da od takrat še ni plezala. Je pa potrdila načrt, da nastopi na svetovnem pokalu v Kopru v začetku septembra.

Nekaj prahu je sicer Garnbret dvignila v nedeljo, saj bi sprva morala biti slovenska zastavonoša na zaključni slovesnosti, a jo je nato zamenjala Pia Babnik. "Bila sem res izčrpana in utrujena od tekme. Ne vem, kdaj me je tako podrlo vse skupaj, tako psihično in fizično ... Ampak drugače sem bila tudi že v Tokiu zastavonoša in so mi pustili, da to spustim in ima kdo drug to priložnost," je še dodala Korošica.

Nekaj več dni je minilo od zlatega odličja judoistke Leški. "Malo bolj je urejeno vse v moji glavi, vse skupaj se je malo bolj umirilo. A še vedno je vse ena globoka sreča, ki jo kar podoživljam vsakič, ko me kdo malo opomni ali vpraša kaj v povezavi s tem, tako da je res čudovito," je dejala 27-letnica. Ta je dodala, da je bil to vrhunec leta in zdaj sledi malo odmora pred razmišljanjem o prihodnosti.

"Danes se počutim, kot da potrebujem kavico, da ne padem skupaj. Ampak vsa čustva, ljudje, ki so tukaj, in kaj vse se pripravlja v Ljubljani, koliko ljudi nas bo pričakalo, me drži budnega. Kar gori v meni, saj ne vem točno, kaj pričakovati," pa je povedal Vodišek po prihodu iz Pariza.

Proti prihajajočim tekmovanjem še ni veliko pogledoval: "Nisem še gledal naprej. Prvi kratek načrt se je dobro naspati in spočiti, ker se počutim, kot da bom vsak čas padel skupaj, ter proslaviti to z vsemi bližnjimi, prijatelji, družino, ki so verjeli vame že od začetka."

"Malo je grenkega priokusa"

Nekoliko manj so bili zadovoljni rokometaši, saj jim do medalje ni zmanjkalo veliko. "Malo je grenkega priokusa, manjka kolajna okoli vratu. Vseeno sem po prespani noči izjemno ponosen na ta rezultat. Danes sem šel v Celju na kavo in ljudje so me ustavljali, čestitali. Tega občutka nismo najbolj občutili na samih igrah, ampak ko vidiš, da so ljudje ponosni na nas tudi po četrtem mestu brez medalje, vidiš, da smo naredili nekaj izjemnega. Mislim, da je to vrhunski rezultat," pa je povedal Blaž Janc.

27-letnik je bil izbran tudi v idealno postavo olimpijskega turnirja: "Imel sem scenarij, da bomo osvojili medaljo in da bom lahko rekel, da je to največji uspeh v moji karieri. Po drugi strani lahko rečem, da je to zagotovo najtežji poraz in verjetno bo tako tudi ostalo, saj smo igrali za medaljo na OI. Težko je tja sploh priti, kaj šele boriti se za medaljo, a dali smo svoj maksimum in nimamo si kaj očitati. Z malce sreče bi lahko imeli tudi medaljo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.