Šport > Olimpijske igre
181 ogledov

Tako se bo med prejemnike medalj delila finančna pogača

Andreja Leški Anže Malovrh/STA
Vsak slovenski športnik oziroma športnica z olimpijsko medaljo avtomatično postane tudi prejemnik Bloudkove nagrade, kar prinaša dodatne finančne nagrade.

Slovenski športniki za osvojeno zlato olimpijsko medaljo prejmejo 70.000 evrov, trenerji pa 67.000 evrov, denarno so nagrajene še srebrne in bronaste medalje. Sredstva zagotavljata ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) ter Olimpijski komite Slovenije (OKS). Dobitniki medalje na OI prejmejo tudi Bloudkovo nagrado s finančnim deležem.

Višina nagrad MGTŠ je določena v pravilniku o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni, v skladu z zakonom pa se za te nagrade ne plača dohodnina. Dobijo jo tako športniki kot njihovi trenerji.

Zlata medalja Finančni vidik Šport Znano, koliko so vredne medalje na olimpijskih igrah

Srebrne medalje v posamičnih športih so vredne 58.125 evrov (trener 55.500 evrov), bronaste pa 49.250 evrov (trener 47.000 evrov). Športnik v ekipah v individualnih panogah dobi za zlato 53.000 evrov (trener 64.750 evrov), za srebro 44.500 evrov (trener 53.250 evrov), za bron pa 37.500 evrov (trener 45.125 evrov). V kolektivnih panogah ekipa za zlato dobi 390.000 evrov (vodstvo reprezentance 171.000 evrov), za srebro 318.750 evrov (vodstvo 140.250 evrov), za bron pa 267.500 evrov (vodstvo 118.500 evrov).

Andreja Leški | Avtor: Profimedia Profimedia

Za vsako osvojeno olimpijsko medaljo denar namenjata MGTŠ in OKS, večinski delež pa prispeva ministrstvo. Za posamično zlato iz tega vira tako športnik v posamičnih panogah kot trener dobita po 55.000 evrov, za srebro 45.000 evrov, za bron pa 38.000 evrov.

Po zaključku OI v Parizu bo MGTŠ nacionalne panožne športne zveze pozvalo, da posredujejo podatke športnikov za izplačilo denarnih nagrad, ki bodo izplačane v enkratnem znesku, predvidoma v roku enega meseca po prejemu podatkov.

To pa niso edina sredstva, ki jih za medalje na OI dobijo slovenski olimpijci. Na podlagi novele zakona o Bloudkovih priznanjih, ki je bila v državnem zboru soglasno sprejeta lani, je vsak prejemnik olimpijske medalje avtomatično tudi dobitnik Bloudkove nagrade, ki prav tako prinaša denarno nagrado. V letu 2024 je bila višina izplačila za Bloudkovo nagrado 11.451 evrov.

Angela Carini Kako, prosim? Šport Italijanka bo bogato nagrajena za odstop od dvoboja z Alžirko

Hkrati vsakemu športniku osvojena olimpijska medalja oziroma Bloudkova nagrada ob upokojitvi prinaša dodatek k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Dodatek znaša najmanj 70 in največ 100 odstotkov razlike med njihovo pokojnino ter zneskom starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe po splošnih predpisih.

Za vsako osvojeno olimpijsko medaljo prejmejo finančno nagrado tudi trenerji. Mnogi med njimi so tudi dobitniki Bloudkove nagrade, predvsem za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa. Ta pa ne prinaša pravice do dodatka k pokojnini za izjemne dosežke na področju športa tako kot to velja za Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek. Zato je MGTŠ na predlog Bloudkovega odbora pripravil predlog novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, ki bi prinesla to pravico tudi za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa. Predlog omenjene novele zakona še ni medresorsko usklajen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.