Šport > Olimpijske igre
174 ogledov

Zaradi težav z vremenom slovenski olimpijec že zaključil svoje nastope

Žan Luka Zelko Profimedia
Mariborčan Zelko je OI končal na 17. mestu.

Mariborčan Žan Luka Zelko je v razredu ilca 7 na olimpijskih igrah v Franciji v Marseillu končal na 17. mestu in je s tem izboljšal uvrstitev s prejšnjih OI v Tokiu pred tremi leti, ko je bil 26. Jadralci v tem razredu danes niso imeli priložnosti za nastop zaradi prešibkega vetra in bo v torek na vrsti le še regata za medalje najboljše deseterice.

Tekmovanje se je tako po rednem delu končalo po sedmih regatah, zadnjo so opravili v nedeljo, ko je Zelko po 14. in 16. mestu napredoval z 22. mesta med 43 jadralci. Za deseterico, ki bo nastopila v torek v regati za medalje, je zaostajal za 14 točk in priložnosti, da bi napredoval, ni dobil. Deseti je tako ostal Irec Finn Lynch, svetovni podprvak iz leta 2021 ima 99 točk.

Žan Luka Zelko Anita Horvat zaroka Foto Šport Slovenska olimpijca sta se zaročila na otvoritvi iger!

Branilec olimpijskega naslova, Avstralec Matt Wearen, je na čelu z 38 točkami. Drugi je Ciprčan Pavlos Kontides (52), dvakratni nekdanji svetovni prvak je bil srebrn še na OI leta 2012 v Londonu. Tretji je Perujec Stefano Peschiera (62).

Tudi v mešanem razredu 470 danes niso jadrali, a so tam začeli nastope pozneje in se še niso približali regati za medalje. Tina Mrak in Jakob Božič sta po šestih regatah med 19 posadkami na predzadnjem mestu, imata 72 točk. Vodita Avstrijca Lara Vadlau in Lukas Mähr (17).

 

Lin Pletikos na 28. mestu končala OI

Slovenska jadralka Lin Pletikos pa je na olimpijskih igrah v Franciji v razredu ilca 6 po devetih regatah z 31. napredovala na 28. mesto med 43 tekmovalkami in na tem mestu tudi končala igre, saj se ni uvrstila v regato za medalje najboljše deseterice. V edini današnji regati je bila 17. in je na svojih prvih OI osvojila 190 točk.

Lin Pletikos | Avtor: Profimedia Profimedia

Pletikosova je v njeni zadnji regati OI ponovila drugo najboljšo uvrstitev na regatnem polju pred Marseillom, ki jo je dosegla v četrti regati. Najboljšo uvrstitev je petindvajsetletna tekmovalka iz Lucije zabeležila v drugi regati z devetim mestom.

Še naprej vodi Nizozemka Marit Bouwmeester. Štirikratna svetovna prvakinja in dobitnica treh olimpijskih odličij, med drugim zlata v Riu da Janeiru 2016, ima 30 točk. S tem prepričljivo vodi. Branilka olimpijskega zlata, Danka Anne-Marie Rindom, ki je prav tako štirikratna svetovna prvakinja, ima na drugem mestu 51 točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.