Šport > Olimpijske igre
1105 ogledov

Znano je, kdo bo vihtel slovensko zastavo na odprtju OI

slovenska zastava Profimedia
Vodstvo slovenske olimpijske reprezentance je izbralo nosilca zastave na slavnostnem odprtju olimpijskih iger 2024 v Parizu.

Kapetanka rokometne reprezentance Ana Gros in zlati olimpijski kanuist Benjamin Savšek bosta zastavonoši na petkovem odprtju olimpijskih iger v Parizu, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Izbranca bosta 26. julija na paradi narodov na reki Seni vihtela slovensko zastavo in s tem predstavljala tudi 90-člansko ekipo športnikov.

Vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije za Pariz 2024 je izbiralo nosilca zastave in na podlagi številnih uspehov ter zgodovinskih dosežkov izbralo dva, ki bosta v imenu vseh slovenskih olimpijcev in olimpijk predstavljala Slovenijo, so zapisali pri OKS.

Kot so zapisali pri OKS, je izbira zastavonoše vselej težka naloga, saj mora vodstvo upoštevati kar nekaj dejstev, med katerimi je prvo zagotovo prisotnost športnikov na prizorišču v času odprtja iger. Hkrati udeležba ne sme vplivati na tekmovalni oziroma trenažni proces prihajajočega dne.

"Izbira je bila težka, a verjamemo, da smo izbrali pravilno, ter da nas pri tem podpira celotna olimpijska reprezentanca Slovenije," menijo pri OKS.

Ana Gros | Avtor: Epa Epa
Ana Gros je kapetanka, ki je prvič v zgodovini samostojne Slovenije žensko rokometno reprezentanco povedla na olimpijske igre. Letos je nizala tudi izjemne klubske uspehe, obenem je najboljša strelka in igralka v zgodovini slovenskega ženskega reprezentančnega rokometa in prejemnica nagrade EHF Excellence Award v ligi prvakinj v sezoni 2022/23.

Olimpijka, ki je v preteklosti blestela tako na nacionalni kot mednarodni ravni ter s klubskimi ekipami posegala po visokih mestih, je zagotovo velika vzornica vsem mladim športnicam v slovenskem in mednarodnem merilu, ki si še utrjujejo svojo športno pot, so prepričani pri OKS.

"Občutki ob nošenju zastave so nepopisni! Mislim, da so to želje in sanje vsakega športnika. Res velika čast, ki me je doletela in res sem ponosna in vesela, da bom lahko predstavljala Slovenijo v najlepši možni luči," je ob tem dejala Gros.

Benjamin Savšek | Avtor: Profimedia Profimedia
Dobitnik prve zlate olimpijske kolajne v kanuju Benjamin Savšek je zagotovo eden izmed najboljših slovenskih športnikov, ki že več let niza uspehe in od leta 2012 zaseda visoka mesta na OI. V svoji bogati športni karieri je osvojil eno olimpijsko kolajno, devet kolajn na svetovnih in 12 na evropskih prvenstvih. Od tega jih je bilo kar 11 zlatih.

"Benjamin Savšek je idealen primer vsestranskega športnika, saj predstavlja kombinacijo športne vrhunskosti ter izjemne osebe. Njegova predanost športu je vidna na vsakem koraku, s svojo dobrosrčnostjo, dosežki in vrednotami pa je z leti postal vir navdiha številnim mladim športnim talentom," so zapisali pri OKS.

"Res sem vesel in počaščen ob tej priložnosti, da bom nosilec zastave na slovesni otvoritvi olimpijskih iger. To je res življenjska priložnost," je dejal Savšek.

Nosilci slovenske zastave na OI:

1992 Albertville        Franci Petek
1992 Barcelona          Rajmond Debevec
1994 Lillehammer        Jure Košir
1996 Atlanta            Brigita Bukovec
1998 Nagano             Primož Peterka
2000 Sydney             Iztok Čop
2002 Salt Lake City     Dejan Košir
2004 Atene              Beno Lapajne
2006 Torino             Tadeja Brankovič
2008 Peking             Urška Žolnir
2010 Vancouver          Tina Maze
2012 London             Peter Kauzer
2014 Soči               Tomaž Razingar
2016 Rio de Janeiro     Vasilij Žbogar
2018 Pyeongchang        Vesna Fabjan
2020 Tokio              Eva Terčelj in Bojan Tokić
2024 Pariz              Ana Gros in Benjamin Savšek

Več sledi...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • BenX 09:25 24.julij 2024.

    Sem pomotoma prebral "zlasti olimpijski KOMUNIST" namesto kanuist in mi ni bilo nič jasno... 🤣