Šport
1672 ogledov

Prepovedali so ji tekmovati z ženskami, tako se bo 'maščevala'

Semenya Profimedia
Večkrat olimpijska in svetovna prvakinja Caster Semenya namerava kandidirati za predsednico Mednarodne atletske zveze (IAAF). "Rada izzivam ljudi, ki jim ni mar za pravice športnikov," je dejala 33-letnica.

Dvakratna olimpijska prvakinja v atletiki Caster Semenya želi postati predsednica Mednarodne atletske zveze IAAF. "Delam na svoji kandidaturi za predsednico Svetovne atletike, rada izzivam ljudi, ki jim ni mar za pravice športnikov," je 33-letnica povedala za nemško televizijo ARD.

Nekdaj najboljša tekačica na 800 metrov na svetu se že leta bori proti pravilom mednarodne svetovne zveze o testosteronu. Južnoafričanka bi si morala z zdravili znižati visoko naravno raven testosterona pod določeno mejo, da bi lahko tekmovala. Pravni spor glede tega je povzročil veliko razburjenje.

Semenya | Avtor: Profimedia Profimedia
Semenya je dejala, da s kandidaturo ne misli nase. "Razumem pomen športa. Razumem, da moram športnike postaviti na prvo mesto. Zveza bi morala športnike postaviti na prvo mesto. Ter jih zaščititi. In zagotoviti, da se vse obravnava enako," je ob tem poudarila Semenya.

Evropsko sodišče za človekove pravice (EČSP) je 11. julija lani razsodilo, da so švicarska sodišča kršila njene človekove pravice ter jo diskriminirala.

Južnoafričanka se je pritožila na EČSP s sedežem v Strasbourgu, potem ko je švicarsko vrhovno sodišče zavrnilo njeno pritožbo zoper pravila Svetovne atletike, da mora jemati zdravila za znižanje ravni testosterona, če želi še naprej tekmovati.

Semenya, za katero velja, da je oseba z "razlikami v spolnem razvoju", vendar je bila vedno zakonsko opredeljena kot ženska, je zavračala jemanje zdravil, odkar je krovna mednarodna atletska zveza leta 2018 uvedla pravila.

Posledično ni smela tekmovati na njeni najljubši razdalji 800 metrov, pravila pa je zveza marca lani podaljšala, kar pomeni, da se ni mogla udeležiti tekmovanj, če ni prej izpolnila pogoja ter jemala zdravil za zniževanje testosterona.

Ob napovedi kandidature je nekdanja tekačica še dejala, da je prepričana o zadostni podpori, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zdajšnjemu predsedniku, Britancu Sebastianu Coeju se tretji in obenem zadnji mandat predsednika Svetovne atletike izteče leta 2027.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • FejstDogaja 21:41 08.avgust 2024.

    Ženske, ki so izgledale kot moški, so zmeraj obstajale. Ni treba politike vleči v to. Res pa je težko postavit mejo, kaj je še fer in kaj ni. V športu marsikaj ni fer. Že za to, da si lahko kot ...prikaži večt športnik uspešen, moraš imeti določene predispozicije. Je fer, da so v košarki nekateri glavo, dve višji od drugih? Da imajo v atletiki nekateri daljše noge in roke?

  • Luksi 20:40 08.avgust 2024.

    Slika pove več, kot tisoč besed, oglejte si jo v galeriji🤣

  • ferdopis59 18:50 08.avgust 2024.

    Če nimaš uspehov v svojem spolu (moškem) se pretvarjaš, da si ženska in zmaguješ. LGBT+ je danse smrt člošzva, kot črna kuga.