Šport
14 ogledov

Prvo olimpijsko zlato v ZDA

Sage Kotsenburg Reuters
Američan Sage Kostenburg je dobitnik prve zlate kolajne na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Američan Sage Kostenburg je v finalu deskarskega snežnega parka za boljšega izmed dveh nastopov dobil 93,50 točke. Srebro je pripadlo Norvežanu Staaleju Sandbechu, ki je zbral 91,75 točke, bron pa Kanadčanu Marku McMorrisu (88,75).

Deskarje je na Rdeči poljani pozdravilo sonce, v njem pa se je najbolje znašel Kotsenburg, ki je že s svojim prvim finalnim nastopom zbral dovolj točk za zlato kolajno. Bil je dobro ogret pred finalom, saj si je nekaj ur pred tem preboj med finaliste priboril z drugim mestom v polfinalu. Kotsenburg je sodnike najbolj prepričal s pisano paleto prijemov, med katerimi je tudi njegov izum "Holy Crail".

"Vau! Pravkar sem zmagal na olimpijskih igrah. V ZDA prinašam prvo zlato kolajno! Lepo je bilo videti vašo podporo! Najboljši ste!" je na socialnem omrežju Twitter zapisal Kotsenburg.

Kanadski favorit za zlato kolajno Mark McMorris je v prvem nastopu padel, v drugem pa izvedel zelo dobro predstavo, za katero je občinstvo menilo, da bo dovolj za zlato. A na presenečenje vseh so mu sodniki dali zgolj 88,75 točke, kar je šokiralo tekmovalca in kanadski kontingent ob progi. Za nameček ga je prehitel še Norvežan Sandbech.

Kotsenburg je bil edini Američan v finalu, zvezdnik Shaun White se je namreč tekmi zaradi nevarne proge odpovedal. Kljub njegovemu izostanku je nova disciplina na OI kar navdušila, več tekmovalcev je poskusilo izvesti tudi trojne skoke.

Dvajsetletni Kotsenburg iz Idaha je sicer na igrah X prejšnji mesec končal na 15. mestu v snežnem parku.

Se je pa po podatkih olimpijskega zgodovinarja Billa Mallona četrtič v zgodovini zgodilo, da je Američan osvojil prvo kolajno na igrah, in prvič po letu 1952. Takrat je alpska smučarka Mead Lawrence osvojila zlato v veleslalomu.

Deskarski snežni park, končni izidi:

 1. Sage Kotsenburg (ZDA) 93,50
2. Staale Sandbech (Nor) 91,75
3. Mark McMorris (Kan) 88,75
4. Sven Thorgren (Šve) 87,50
5. Maxence Parrot (Kan) 87,25
6. Jamie Nicholls (VBr) 85,50
7. Peetu Piiroinen (Fin) 81,25
8. Juki Kadono (Jap) 75,75
9. Sebastien Toutant (Kan) 58,50
10. Billy Morgan (VBr) 39,75
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.