Šport
20 ogledov

Putin z Američani užival v rdečem vinu

vladimir putin ameriški olimpijski komite obisk soči
1/7
Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek obiskal sedež ameriškega olimpijskega komiteja v Sočiju, kjer se je pogovarjal s predstavniki ameriške delegacije in užival v rdečem vinu.

Ameriški olimpijski komite je v petek gostil naslavnejšega obiskovalca do sedaj. Štab ameriške delegacije je obiskal ruski predsednik Vladimir Putin in s tem zavrnil namigovanja, da naj bi bil nezadovoljen z izbiro ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je v ameriško delegacijo imenoval tri homoseksualce, katerih spolna usmerjenost je javno znana.

Beseda tekla o športu, ne politiki

Predsednik ameriškega olimpijskega komiteja, Scott Blackmun, je zatrdil, da se o politiki niso pogovarjali, Putina pa je najbolj skrbelo, če so ameriški gostje zadovoljni z nastanitvijo, ponudbo in splošnim potekom tekmovanj v Sočiju. ''Mi smo športniki, ne politiki,'' je povedal Blackmun in dodal: ''Ko nas je poklical vodja države in vprašal, ali nas lahko obišče, smo bili zelo zadovoljni. Pogovarjali smo se o športu, kar je tudi primerno, glede na to, kaj počnemo.''

vladimir putin ameriški olimpijski komite obisk soči | Avtor: Reuters Reuters
Putin je želel ameriške kolege obiskati brez pretiranega medijskega pompa, vendar je s črno limuzino in kopico ruskih varnostnikov vzbudil preveč pozornosti. Ruski predsednik je na prizorišče prispel ob 18.40, kjer sta ga pozdravila predstavnika ameriške delegacije, Larry Probst in Scott Blackmun, ter namestnik ruskega premiera Dmitri Kozak.

Neformalen obisk

Putinu so ponudili vino, izbral je rdeče, nato pa v smehu dejal: ''Dobro vino.'' Ruski politik je želel, da bi obisk minil v neformalnem vzdušju, zato si daril niso izmenjali. ''Želel je vedeti, če je njihovo delo zadostilo našim standardom. To je bil glavni namen njegovega obiska. Zelo dobro nam je pojasnil, zakaj je to pomembno za Rusijo. Naši športniki so zelo zadovoljni z organizacijo,'' je zatrdil Blackmun.

Po poročanju ameriških medijev se je Putin med obiskom zabaval in nekajkrat celo nasmejal, med njegovim odhodom pa je naključna obiskovalka, Valerie Ireland, zavpila: ''Čudovite olimpijske igre.'' Putin se je obrnil in ji segel v roko. ''Stisnil je mojo roko in se mi zahvalil,'' je dejala Irelandova. Ruski predsednik je nato v družbi več kot desetih varnostnikov zapustil prizorišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.