Šport
63 ogledov

Rusija žaluje za legendarnim hokejistom

Vladislav Tretyak EPA
V Moskvi je preminil nekdanji vrhunski ruski hokejist Vladimir Krutov. Februarja je še nastopil na dobrodelni hokejski tekmi, pred dnevi pa so ga sprejeli v bolnišnico zaradi krvavitev v želodcu. Star je bil 52 let.

Krutov je z nekdanjo Sovjetsko zvezo dvakrat zmagal na olimpijskih igrah (1984 in 1988) in šestkrat na svetovnih prvenstvih (1981, 1982, 1983, 1986, 1989 in 1990). V osemdesetih letih minulega stoletja je bil eden najboljših krilnih igralcev na svetu in soigralec samih imenitnih hokejistov, kot so Igor Larionov, Sergej Makarov, Vjačeslav Fetisov, Aleksej Kasatonov ...

Večji del svoje kariere je branil barve moskovskega vojaškega kluba CSKA, preizkusil pa se je tudi v severnoameriški ligi NHL, kjer je igral za moštvo Vancouver Canucks. Bil je eden prvih Rusov, ki je zaigral na ledenih ploskvah najmočnejše lige na svetu, v svoji dolgi in silno uspešni karieri je igral tudi za švicarski Zürich ter švedska kluba Ostersund in Brunflo.

"Volodya je bil tako zanesljiv, da bi z njim šel kamorkoli – v vojno, špijanožo, nevarnost. V vsaki generaciji je manj igralcev, kot je bil on," je povedal nekdanji vratar Sovjetske zveze Vladislav Tretyak. Svojo igralsko kariero je Krutov končal leta 1996, nato pa se je vrnil v matični klub, kjer je opravljal delo trenerja.

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) ga je pred dvema letoma sprejela v hokejsko hišo slavnih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.