Šport
340 ogledov

Še druga kolajna za Slovenijo na tem EP, skupno deseta

Kristjan Čeh Epa
Kristjan Čeh je zlatu s svetovnega prvenstva dodal še srebro z evropskega.

Kristjan Čeh je na evropskem prvenstvu v atletiki v metu diska osvojil srebrno medaljo z daljavo 68,28 m. Z rekordom prvenstev (69,78 m) je v Münchnu zmagal Litovec Mykolas Alekna. Čeh je osvojil deseto slovensko odličje na dosedanjih evropskih prvenstvih. 

Triindvajsetletni Čeh je sicer prejšnji mesec osvojil naslov svetovnega prvaka za svoj prvi velik članski uspeh, ko je v Eugenu v ZDA z 71,13 metra dosegel tudi rekord svetovnih prvenstev. 

Rekord evropskih prvenstev pa je Čeh v Münchnu postavil v sredinih kvalifikacijah z zgolj z enim metom, ko so mu namerili 69,06 metra. Tedaj je za več kot tri metre presegel konkurenco. A dva dni kasneje je bil boljši Alekna, drugi na SP, Čehu je odvzel tudi rekord EP.

Tretji je bil presenetljivo s 67,14 m Britanec Lawrence Okoye (67,14 m), nekdanji evropski prvak med mlajšimi člani (2011) in igralec ameriškega nogometa. Četrti je bil Šved Simon Pettersson, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu (67,12 m), peti njegov rojak in olimpijski zmagovalec Daniel Stahl (66,39 m), šesti pa branilec naslova Andrius Gudžius iz Litve (65,40 m).

V bavarski prestolnici je Čeh finale začel kot deseti po vrsti med 12 finalisti in imel povsem ponesrečen prvi met, ko je tudi prestopil. Po prvi seriji je presenetljivo vodil Okoye (67,14 m).

Ptujčan je v drugem poskusu prevzel vodstvo s 67,62 m, čeprav še vedno ni bil zadovoljen in je to pokazal z jeznim pogledom in udarcem v dlani. Drugi je bil Alekna z naslednjim metom, ki je meril 67,26 m, tretji je ostal Okoye.

Dva metra in šest centimetrov visoki slovenski atlet je v tretjem metu znova popravil svoj dosežek na 67,81 m, bil še vedno nezadovoljen, a manj kot po drugem. Ko je Alekna vrgel 66,82 m, je po polovici tekmovanja še naprej vodil Čeh.

Odpadel pa je že en velik tekmec, Avstrijec Lukas Weisshaidinger (65,48 m). Dobitnik brona na OI v Tokiu, SP v Dohi 2019 ter tudi tretji na prejšnjem EP v Berlinu je na devetem mestu (63,02 m) ostal brez zadnjih treh serij.

Čeh je v četrti seriji Alekno zamenjal kot zadnji v vrstnem redu finalistov, od osmerice pa kar polovica ni imela veljavnega meta, tudi Alekna in Okoye. Čeh je serijo zaključil s tretjim metom prek 67 m (67,64 m).

Peta serija pa je prinesla zamenjavo na vrhu, Alekna je vrgel 69,78 m, takoj nato je Čeh sicer popravil svoj dosežek na 68,28 m, a nazadoval na drugo mesto.

V zadnji, šesti seriji sta Alekna in Čeh tako znova zamenjala mesti v razvrstitvi metov. Slovenski rekorder je ostal brez veljavnega dosežka, 19-letni Alekna pa je vrgel 66,18 m za prvo veliko zlato člansko odličje.

Dva dni pred finalom v metu diska v Münchnu je Tina Šutej v skoku s palico osvojila bronasto medaljo.

Komentarjev 2
  • munja 08:27 20.avgust 2022.

    radovednica, očitno ti je vročina stopila možgane, če jih sploh imaš!!!

  • radovednica 07:52 20.avgust 2022.

    Ja ampak vsi ste pričakovali, da bo ta burkselj štorasti kar premočno zmagal. Ne, seveda ne, zmagal je mladec, star 19 let. Koliko je pri nas takšnih in normalnega izgleda in teže? NIČ. Sami s hamburgerji prežrti petelinčkarji. Tale gomila ...prikaži več špeha se pa samo postavlja. Grozna komentatorja (hrka Stare in smotani Kavčič) sta flancala o tem, kako je miren. Ni res, na desetine kilometrov se je videlo, da je potem, ko je popušil, živčen kot pes. Bravo zmagovalec Alekna, to je pravo!!!

Sorodne novice