Šport
151 ogledov

Sedemletna prepoved za zvezdnika svetovne atletike

Lawrence Cherono Profimedia
Sedem let prepovedi za dopinškega kršitelja Cherona.

Atletska komisija za integriteto (AIU) je za sedem let suspendirala Kenijca Lawrenca Cherona, enega najboljših maratoncev zadnjih desetih let. Petintridesetletnik je namreč priznal tri dopinške kršitve.

AIU je nekdanjemu zmagovalcu maratonov v Chicagu in Bostonu izrekel štiri leta prepovedi zaradi enega prekrška, za druga dva pa še štiri, a je nato zaradi priznanja skupno kazen zmanjšal za eno leto.

Cherono je bil začasno suspendiran leta 2022, potem ko je bil pozitiven na trimetazidin. Kenijec se je sprva branil, da je imel želodčne težave in da mu je zdravnik vbrizgal neznano zdravilo, potem pa obtožil svoje kolege s treningov, češ da mu le zavidajo uspeh.

AIU je v sodelovanju s kenijsko protidopinško agencijo po laboratorijski preiskavi in dodatni dokumentaciji odkril nedoslednosti, tako da so potrdili, da Cherono spodkopava preiskavo. Kenijec je nato letos priznal kršitve. Na koncu je v pisni izjavi zapisal, da je slučajno vzel tablete, ki jih je jemala njegova žena.

Lawrence Cherono | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedemletna kazen je začela teči 16. julija 2022 in se bo končala julija 2029, ko bo kenijski zvezdnik atletike že v svojih štiridesetih, tako da je njegova sicer bogata kariera zelo verjetno že zaključena.

Cherono je sicer osmi najhitrejši maratonec vseh časov s časom 2:03:04, ki ga je postavil leta 2020 v Valencii. Njegovi najbolj odmevni zmagi sta prvi mesti na dveh izmed največjih maratonov na svetu, bostonskem in čikaškem maratonu v letu 2019.

Prav tako je slavil tudi seviljskem (2015), praškem (2016), honolulujskem (2016, 2017), amsterdamskem (2017, 2018) ter maratonu po Valencii (2022). Ima tudi nesrečno četrto mesto z olimpijskih iger v Tokiu, ko je v sprintu trojice za drugo mesto ostal brez medalje.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.