Šport
700 ogledov

Šok v New Yorku, kaj takega se ni zgodilo že celo večnost

Novak Đoković Profimedia
Novak Đoković bo po izpadu na OP ZDA prvič po letu 2017 sezono končal brez osvojenega grand slama. Za povrhu je nedavni olimpijski prvak zabeležil najzgodnejši poraz v velikem jabolku po letu 2006.

Odprto teniško prvenstvo ZDA je postreglo z novim presenečenjem. Po Špancu Carlosu Alcarazu je izpadel še Novak Đoković. Branilec naslova je v 3. krogu izgubil z Avstralcem Alexeijem Popyrinom s 4:6, 4:6, 6:2, 4:6. Nazadnje je zdaj 37-letni Srb v New Yorku tako zgodaj izpadel leta 2006, ko je na US Opnu nastopil drugič v karieri.

Srb je US Open dobil štirikrat, slab mesec dni po zmagi na olimpijskih igrah v Parizu pa je bil tudi tokrat med glavnimi kandidati za slavje in jubilejni že 25. naslov na turnirjih za velik slam.

In prav čudi, da je Beograjčana ugnal 28. nosilec Popyrin, ki se je z "velikim skalpom" sploh prvič v karieri uvrstil v osmino finala na katerem od največjih turnirjev v sezoni. Na svoji strani pa je 12 let mlajši tekmec imel tudi publiko na osrednjem stadionu Arthur Ashe Stadium, saj je znal slaviti vse spektakularne točke, kar je ogrelo navijače.

Res je tudi, da je Popyrinova forma očitno trenutno zelo dobra, saj je v pripravah na US Open zmagal na turnirju masters 1000 v Montrealu.

Popyrin | Avtor: Epa Epa

Đoković je tretji krog začel podobno kot lani, ko je z rojakom Laslom Đerejem izgubil uvodna niza s 4:6, nato pa dvoboj obrnil. Tudi danes je znižal zaostanek na 1:2, zmaga s 6:2 v tretjem nizu pa je napovedovala nov preobrat.

Tokrat pa se ni razpletlo po željah najuspešnejšega teniškega igralca v zgodovini. Pri izidu 2:2 v četrtem nizu je Avstralec po izjemni borbi Srbu vzel servis, nato pa je prednost povišal celo na 5:2. Đoković je še enkrat zagrozil, a le na kratko, preden je 25-letni tekmec presenetljivo dobil obračun.

Na koncu je Srb poraz pripisal sebi, saj je v dvoboju naredil 14 dvojnih in kar 49 neizsiljenih napak. "Z igro, ki sem jo prikazal od začetka turnirja, je že tretji krog uspeh. Igral sem enega najslabših tenisov vseh časov," je po tekmi dejal Đoković.

Đoković | Avtor: Epa Epa

Razlog za to naj bi bil tudi olimpijski nastop: "Očitno se je to poznalo. Za osvojitev zlata sem porabil veliko energije in res sem prišel v New York, a se psihično in fizično nisem počutil svežega. Ampak prav zato, ker je to US Open, sem prišel sem in poskušal pokazati najboljšo igro. Nisem imel fizičnih težav, manjkala mi je le energija."

Za Srba današnji poraz pomeni tudi sezono brez novega naslova za veliki slam. V Avstraliji je prišel do polfinala, v Franciji mu je nastop preprečila poškodba kolena, v Wimbledonu pa nato ni bil dovolj svež, da bi zmago preprečil Alcarazu.

"Igral sem zelo dober tenis. Zame je prav neverjetno, da sem v četrtem krogu, potem ko sem ugnal najboljšega igralca vseh časov," pa je po tekmi dejal Popyrin, ki ga je ob igrišču spremljal nekdanji avstralski zvezdnik Lleyton Hewitt, prav tisti igralec, ki je Đokovića premagal v tretjem krogu tega turnirja leta 2006.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.