Šport
15 ogledov

Skupina F

Fabio Cannavaro tvori osrčje italijanske obrambe. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Skupino F sestavljajo reprezentance Italije, branilca naslova svetovnega prvaka izpred štirih let, Paragvaja, Nove Zelandije in Slovaške.

Italija je favorit skupine in branilec naslova svetovnega prvaka s prvenstva 2006 v Nemčiji. Azzurri zasedajo peto mesto na Fifini lestvici, pod vodstvom selektorja Marcella Lippija pa v JAR prihajajo previdno. ''Ne želim reči, da smo boljši od vseh preostalih reprezentanc, toda lahko rečem, da nismo v podrejenem položaju v primerjavi z ostalimi reprezentancami na prvenstvu,'' (Lippi). Ključni igralci italijanske reprezentance so vratar Gianluigi Buffon (Juventus), Fabio Cannavaro (Juventus) in Gennaro Gattuso (Milan).

Italijani so sicer specialisti za velika tekmovanja, saj so krono SP osvojili že štirikrat (1934, 1938, 1982, 2006), enkrat so se povzpeli na vrh Evrope, prav tako pa jim je uspelo osvojiti tudi olimpijski turnir leta 1936.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slovaška (38. mesto) je Slovencem zelo dobro poznana, saj so Slovaki v ''slovenski'' kvalifikacijski skupini osvojili prvo mesto in si vozovnico za prvenstvo v JAR zagotovili neposredno. A Slovenija je Slovaško v kvalifikacijah dvakrat premagala (doma 2:1, v gosteh 1:2). Glavni igralci slovaške reprezentance so Martin Škrtel (Liverpool), Marek Hamšik (Napoli) in napadalec Stanislav Šestak, ki je bil s šestimi zadetki tudi najboljši strelec čete selektorja Vladimirja Weissa v kvalifikacijah za SP.

Za Slovaško bo to prvo večje tekmovanje, na katerem bodo nastopili kot samostojna država. Pred tem so nastopali skupaj s Češko pod skupnim imenom Češkoslovaške, največji uspeh pa so dosegli daljnega leta 1934, ko so v finalu izgubili proti Italiji.

Nova Zelandija (78. mesto) je v skupini F ''outsider'' in težko je pričakovati, da bi na prvenstvu lahko storili kaj presenetljivo dobrega. Najpomembnejši člen čete selektorja Rickija Herberta je zagotovo Ryan Nelsen, ki brani vrste Blackburna Roversa, sledi pa mu najboljši nogometaš Oceanije minulega leta Shane Smeltz. K boljšim pa bi lahko prišteli tudi napadalca Celtica Chrisa Killena.

Skupina je težka, v taboru ''Maorov'' pa se veselijo že same uvrstitve na svetovno prvenstvo. ''Ekipa je dala vse od sebe, spet smo tu, spet bomo tam (JAR, op. p). Južnoafriška republika, prihajamo!, '' je z navdušenjem razlagal selektor Herbert.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pod vodstvom argentinskega trenerja Gerarda Martina so se Paragvajci z najboljšim izkupičkom v kvalifikacijah doslej še četrtič zapovrstjo uvrstili na svetovno prvenstvo. Ključni igralci paragvajske reprezentance so Roque Santa Cruz, Oscar Cardozo in Nelson Haedo Valdez.

Paragvaj (30. mesto na svetu) je doslej na svetovnih prvenstvih igral sedemkrat, dlje od osmine finala pa se jim ni uspelo prebiti. V osmih nastopih na prvenstvih jim je uspelo zbrati šest zmag, sedem remijev in devet porazov. Leta 2002 v Koreji in na Japonskem pa so bili usodni tudi za slovensko reprezentanco (1:3).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.