Šport
3230 ogledov

Slepi paraolimpijki odvzeli medaljo nekaj metrov pred ciljem

Congost Profimedia
Španska paraolimpijka bo s pritožbo izpodbijala odločitev tekmovalne žirije, zaradi katere je ostala brez zasluženega olimpijskega odličja.

Slabovidna španska paraolimpijka Elena Congost in njen vodič Mia Carol Bruguera se bosta pritožila na diskvalifikacijo v zadnjih metrih ženskega maratona (42 km) na nedavno končanih paraigrah v Parizu.

Šestintridesetletna izkušena tekmovalka, ki se je rodila z degenerativno okvaro vida, je paraolimpijsko preizkušnjo končala na tretjem mestu, a je po diskvalifikaciji ostala brez bronastega odličja.

Do kršitve pravil je prišlo v zadnjih metrih, ko je Brugueri zaradi hudih krčev nenadoma klecnila noga, Congost pa mu je instinktivno priskočila na pomoč. Pri tem je za hip izpustila vrvico, ki ju povezuje, to pa je v nasprotju s pravili, saj se tekmovalke v nobenem trenutku ne smejo ločiti od svojega vodiča.

Primarni namen pravila je sicer preprečevanje nedovoljene pomoči za tekmovalce, a je žirija v dotičnem primeru zanemarila pomembne okoliščine kršitve in olimpijski prvakinji iz Rio de Janeira odrekla priložnost za tretje olimpijsko odličje, potem ko je bila že leta 2012 srebrna v teku na 1500 metrov na igrah v Londonu.

Paraolimpijka je v prvem odzivu na diskvalifikacijo poudarila, da je bil njen odziv ob težavah vodiča povsem spontan, človeški in nenazadnje pravilen.

Congost | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav se je na nek način že sprijaznila s svojo usodo, bosta z vodičem ob podpori Španskega paraolimpijskga komiteja (CPE) pravico iskala za zeleno mizo.

"Ker vem, da bo CPE zahteval mojo medaljo, sem precej bolj mirna oziroma pomirjena s tem, kar se je zgodilo. Lepo je videti, da imam takšno podporo. Občutek imam, da sem bila prikrajšana za odličje, a obenem še nikoli niso občutila takšne podpore. To je neprecenljivo," je za Marco povedala španska tekmovalka.

Njen vodič je dodal, da je celoten zaplet posledica toge interpretacije pravil. "Vsak športnik ima kdaj pa kdaj krče in ti nikoli niso dobrodošli. Tudi če bi bila situacija obratna, bi ji pomagal. To je nekaj povsem normalnega in nikakor ni vredno diskvalifikacije."

"Sklicevali so se na pravilo, ne da bi sploh razmišljali, čemu je bilo namenjeno, in sicer za primere, ko vodič pomaga tekmovalcu. Eno je pravilo uveljavljati, drugo pa ga je interpretirati," je povedal Bruguera in obljubil, da se "ne bosta predala brez boja".

"Po močnih udarcih se je treba znati pobrati. Če se ne bomo uprli krivici, kaj nam sploh še preostane?" je pomenljivo dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.