Šport
402 ogledov

Slovenci zmleli Turke in stopili še en korak bližje OI

Slovenska odbojkarska reprezentanca Volleyballworld
Peta tekma, peta zmaga slovenske odbojkarske reprezentance.

Slovenski odbojkarji so uspešno začeli tudi drugi turnir lige narodov v Fukuoki. Peta ekipa, ki jim je morala v ligi priznati premoč, je bila Turčija, varovanci Gheorgheja Cretuja so jo premagali s 3:0 (22, 24, 20) in z izkupičkom petih zmag na petih tekmah vsaj začasno prevzeli vodstvo na lestvici.

Slovenski odbojkarji so tako nadaljevali zmagoviti niz v ligi narodov in so iz tekme v tekmo bližje nastopu na olimpijskih igrah. Na svoji peti tekmi so še petič zmagali, prvič na drugem turnirju lige v Fukuoki. Žrtev je bila Turčija, ekipa, ki jih na pomembnejših tekmah še nikoli ni premagala, izgubila je tudi vse štiri tekme prvega turnirja v domači Antalyi, tako da ni bilo težko določiti, kdo je bil pred začetkom favorit.

Slovenska odbojkarska reprezentanca Zgodovinsko Šport Neverjetno, kaj je uspelo našim odbojkarjem! Kaj takega se še ni zgodilo

A lanska tekma v osmini finala evropskega prvenstva, na kateri so bili Slovenci blizu poraza, a so jo po zaostanku z 0:2 rešili v svojo korist, je pomenila opozorilo, da Turčija vendarle ni ekipa, ki bi jo lahko vzeli z levo roko.

Opozorilo so varovanci Ghorgheja Cretuja vzeli resno, od samega začetka so pokazali pravi pristop, kakovosti so dodali tudi maksimalno borbenost v obrambi, tako da je bilo kljub občasnim težavam, te so bile bolj posledica kakovostih servisov Turkov kot pa slabega slovenskega sprejema, dovolj za zmago. Gladko, a ne priborjeno z lahkoto.

Klemen Čebulj Liga narodov Šport Slovenija ugnala še prvo reprezentanco sveta

"Bila je težka tekma. To smo tudi pričakovali, torej trdo tekmo in motiviranega nasprotnika, ki se bori za vsako žogo. Naša energija na igrišču je bila dobra, prav tako tudi na drugi strani mreže, ampak na koncu je bilo spet vse odvisno od nas. Tekmecem smo dali nekaj majhnih daril, še posebej v prvem nizu in tudi v drugem. A tudi to nam pomaga, da postajamo močnejši in da naredimo korake naprej ter se tudi tako pripravimo na naslednjo tekmo proti Brazilcem."

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije

Po začetnem tipanju so si Slovenci prvo občutnejšo prednost priigrali po bloku Jana Kozamernika za 10:7. Sredi niza je as Gregorja Ropreta poskrbel za vodstvo 18:11, kazalo je na gladko zmago. Toda Turki so si vendarle povrnili upanje. S serijo dobrih servisov, po katerih je žoga zadevala kote igrišča, so se približali na 20:21, toda v končnici storili preveč napak, da bi lahko prišli do vodstva.

Na drugačen način so Slovenci dobili drugi niz. V njem je še v večji meri kot v prvem odločala končnica. Turki so že vodili z 21:18, nato pa je odgovornost v napadu prevzel slovenski kapetan Tine Urnaut. Pri izidu 23:23, za katerega je imel kar nekaj zaslug, je sicer storil napako, omogočil tekmecu zaključno žogo, a jo je tudi hitro popravil. Najprej s točko za izenačenje, nato z odličnim servisom, prvo zaključno žogo Slovencev pa je z blokom izkoristil Klemen Čebulj.

Turki se še niso hoteli predati, na začetku tretjega niza so bili ves čas v minimalni prednosti, a so po zaostanku 9:11 Slovenci dosegli štiri zaporedne točke. Zelo razpoloženi Tonček Štern, na koncu je dosegel 22 točk in tri ase, je odlično serviral, v napadu se je razigral še Klemen Čebulj, prednost pa je še narasla. Po asu Urnauta je bilo 21:16, pet točk razlike je bilo tudi na koncu niza, ki ga je z blokom zaključil Ropret.

"Danes smo se borili od prve točke naprej. Mogoče naša kakovost ni bila na taki ravni, kot bi si želeli, ampak nam tudi Turki tega niso dopustili. Imajo kakovostno reprezentanco in čeprav jim je manjkal prvi podajalec, so se borili od prve do zadnje točke. Ko smo malo bolj pritisnili s servisom, nam je bilo precej lažje. Pomembno je, da smo zmagali s 3:0, ker vemo, da če bi izgubili, bi s tem izgubili tudi veliko točk. Dobili smo sicer minimalne, vendar tudi to šteje za pot do olimpijskih iger," je po zmagi povedal Jani Kovačič.

Naslednjo tekmo bodo Slovenci odigrali v petek, njihov tekmec bo Brazilija.

* Dvorana: General Exhibition Center, sodnika Liu (Kitajska), Albloši (Združeni arabski emirati).
* Slovenija: T. Štern 22 (3 asi), Pajenk 4 (1 blok), Kozamernik 8 (1 as, 3 bloki), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 2 (1 blok), Urnaut 8 (1 as), Čebulj 11 (1 as, 2 bloka), Mujanović, Kržič.
* Turčija: Gürbüz 4 (2 asa), Matić, Bostan, Savas, Mandiraci 10 (2 asa, 1 blok), A. Lagumdžija 8, Günes 8 (2 bloka), M. Lagumdžija 11 (2 asa, 2 bloka), Yenipazar 2 (1 blok), Bayram, Aydin, Döne, Bedirhan 7 (1 as, 1 blok), Hatipoglu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 17:28 05.junij 2024.

    Meljete li ga meljete , samo kolk zmag še do plasmana na OI pa nikjer ni ! Kaj a je treba cel svet premagat , za kvalifikacije na OI ! Ja kaj bodo pa potem tam delal ?